Bara 15 procent av de nya bilmodellerna får godkänt av Folksam

Folksam presenterar i dag sin lista över 2019 års mest säkra och bränslesnåla bilmodeller. Enligt Folksams nya skärpta krav får 40 nya bilmodeller godkänt, vilket motsvarar 15 procent av alla nya bilar.

Folksam har de senaste 22 åren granskat nya bilmodeller utifrån hur säkra och bränslesnåla de är.

I år har säkerhetskraven skärpts, genom krav på att de nya bilmodellerna ska ha autobroms för fotgängare och filbytesvarning, antingen som standard eller som tillval. Folksam har också beslutat att krocktestresultaten inte får vara äldre än sju år.

– Vi justerar våra säkerhetskrav varje år då bilarnas säkerhetssystem hela tiden utvecklas. Bland annat ser vi att utvecklingen av autobromssystemens prestanda har gått fort. På bara fyra år har andelen bilar med autobroms med fotgängardetektion sjudubblats, säger Anders Ydenius, forskare på Folksam, i en presskommentar.

En av nyheterna på listan är att för första gången finns en vätgasbil med bland de godkända bilarna; Hyundai Nexo. Samtidigt har ingen större förbättring skett bland elbilarna med åtta elbilar som klarar kraven i är jämfört med sju förra året.

– Vätgas är ett drivmedel som har stor potential eftersom klimatpåverkan är liten, tankning går relativt fort och räckvidden är lång. Utbudet av säkra bilar med nollutsläpp är dock fortfarande mycket begränsat. I år är det Hyundai Ionic, Hyundai Kona, Hyundai Nexo, Jaguar I-Pace, Nissan Leaf, Tesla Model S, VW E-Golf och Kia E-Niro som är godkända, säger Anders Ydenius.

14 januari, 2019
Gunnar Loxdal