Pensionsmyndighetens granskning av fonder pågår hela våren

Pensionsmyndigheten rapporterade under tisdagen att totalt 70 fondbolag med 553 fonder ansökt om att finnas med på Pensionsmyndighetens fondtorg för premiepension. Det innebär att 269 fonder kommer att avregistreras.

Av de 553 fonderna finns 512 fonder med sedan tidigare på fondtorget.

De 269 fonder som avregistreras har i dag sammanlagt cirka 630 000 sparare, och ett fondkapital på drygt 48 miljarder kronor. De berörda fonderna kommer att köpstoppas och sparandet flyttas till andra alternativ. Brev till alla berörda sparare går ut löpande under våren.

– Vi skickar brev till alla sparare som påverkas av att deras valda fonder avregistreras från fondtorget. Spararen hamnar antingen i en annan fond eller i AP7 Såfa. Ingen sparare behöver göra något med anledningen av förändringarna, men vi rekommenderar alla sparare som får ett brev att se över sina fonder. Är man inte nöjd så kan man alltid byta fond, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten, i en kommentar.

Enligt Pensionsmyndigheten kommer granskningen av fondbolag, fondförvaltare och fonder att pågå under hela våren.

Redan under förra året minskade antalet fonder på fondtorget från 842 till 783 fonder. Av de 116 som försvann gjorde 48 det med hänvisning till det nya regelverket.

– Vi kan se att många fondbolag såg över sitt utbud på fondtorget med anledning av att vi aviserade de nya reglerna. Det främsta skälet är det lagstadgade storlekskravet. Mindre fonder har försvunnit genom sammanslagningar eller avslut till samma fondbolags liknande fonder, säger Erik Fransson.

Här hittar du de fonder som har ansökt om att finnas med på fondtorget …

… och här är de fonder som kommer att avregistreras. 

Fotnot: Du behöver ett Sak & Liv Premium-abonnemang för att kunna ta del av listorna över premiepensionsfonder.

15 januari, 2019
Gunnar Loxdal