FI offentliggör krav på tjänstepensionsföretagens rapportering

Finansinspektionen publicerade på fredagen viss information om de krav som ställs på tjänstepensionsföretagens rapportering till Finansinspektionen och till den europeiska tillsynsmyndigheten Eiopa. Enligt beslut från FI ska rapporteringen ske i XBRL-format, Extensible Business Reporting Language.

När en tjänstepensionskassa ombildats till tjänstepensionsföretag, ska de rapportera in nya typer av uppgifter till Finansinspektionen. Det följer av beslut från förra året i Eiopa.

FI — och andra tillsynsmyndigheter inom EU — samlar in uppgifterna och vidarebefordrar dem till Eiopa.

Just nu arbetar FI med att ta fram nya föreskrifter för tjänstepensionsföretag om denna rapportering. När de nya föreskrifterna träder i kraft ska tjänstepensionsföretagen börja rapportera in de här uppgifterna till FI. Pensionskassor som planerar ombildning till tjänstepensionsföretag bör enligt FI redan nu förbereda sig för att kunna rapportera enligt de nya kraven från och med ombildningen.

XBRL beskrivs som en XML-baserad global informationsstandard för lagring, överföring och presentation av ekonomisk information som möjliggör effektiv överföring av ekonomisk information. Informationen i XBRL-format innebär att siffrorna i en rapport har dolda ”taggar” som beskriver informationen i detalj, så att den kan bearbetas automatiskt i olika digitala system.

Här hittar du mer information om rapporteringen. 

18 januari, 2019
Gunnar Loxdal