Nordea: Risken för sänkta pensioner oroar svenska folket mest

Sjunkande pensioner är den fråga som svenska folket känner störst hushållsekonomisk oro för inför det kommande året. Det framgår av en färsk undersökning från Nordea. 

Totalt är det 42 procent av de tillfrågade i undersökningen som uttrycker att de känner stor oro för att värdet på pensionen sjunker. I åldersgruppen 55—65 år är inte oväntat andelen större, här är det sex av tio som oroar sig för sänkta pensioner.

— Det här är ett återkommande resultat. Jag tror att många har svårt att ta till sig den information som finns om vårt pensionssystem, men det är enormt viktigt att göra det. Många oroar sig i onödan när man i själva verket kan få sig en relativt god uppfattning om hur stor pension man kommer att få, och det är lätt att få igång eller öka sitt pensionsspar om man inte är nöjd, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson i en presskommentar.

Unga i åldern 18–25 år oroar sig däremot signifikant mer för att miljö- och klimatförstöring.

När det gäller samhällsekonomin har flest personer svarat att de oroar sig för regeringsbildningen och för utsikterna för den svenska ekonomin.

Här kan du ta del av hela Nordeas Trygghetsundersökning.

18 januari, 2019
Gunnar Loxdal