Skandia överlämnar trepunktsprogram för bättre pensioner till den nya regeringen

Hur ska svenska pensionärer kunna få bättre pensioner? Skandia lanserar nu ett trepunktsprogram till den nya regeringen för bättre pensioner. I en debattartikel i Dagens Samhälle föreslår man dels att premiepensionens andel av den allmänna pensionen ökat, satsningar på att få fler unga i jobb tidigt och Allemanspension — en ny bred sparform som uppmuntrar sparande till pensionen.

I debattartikeln, som är undertecknad av Skandias koncernchef Frans Lindelöw och pensionsekonom Mattias Munter, sägs bland annat att pensionssystemet är satt under mycket hård press och att det gäller för politikerna att lösa de kortsiktiga problemen samtidigt som de måste kunna blicka framåt.

Skandias trepunktsprogram syftar till att fler ska ha möjlighet att framöver nå närmare 80 procent av sin slutlön.

När det gäller premiepensionen konstaterar Skandia att avkastningen i genomsnitt har uppgått till 7,1 procent per år jämfört med inkomstpensionens 3,0 procent per år. Därför bör man överväga att öronmärka mer av den allmänna pensionen till förmån för premiepension, menar Skandia. Tanken på att sätta fler unga i jobb tidigare har som utgångspunkt att etableringsåldern på arbetsmarknaden är upp emot 30 år för stora grupper.

— Nu behövs politik för en snabbare genomströmning i högre utbildning, en utbyggd sommartermin och sänkta trösklar mellan utbildning och arbete, skriver författarna av debattartikeln.

Skandias förslag på Allemanspension innebär bland annat att sparandet är öronmärkt till pension och skatten på ett sparkapital i Allemanspension motsvarar en sjättedel av nuvarande skatt på sparande i ISK.

— Om pensionsgruppen inte sätter igång ett arbete för att göra det enklare att spara till sin pension så bör den kommande regeringen överväga att gå fram med egna förslag. Att bli gammal i Sverige ska nämligen inte innebära att behöva gå ner drastiskt i levnadsstandard. Målet bör vara att fler svenskar ska kunna nå 80 procent av sin slutlön i total pension, heter det i slutklämmen i debattinlägget.

Här kan du ta del av debattartikeln i Dagens Samhälle. 

21 januari, 2019
Gunnar Loxdal