SPP placerar pengar i blå Östersjöobligation

SPP meddelar att man kommer att placera pengar i vad som betecknas som en ”blå obligation”; Baltic Blue Bond som är först på marknaden där investeringarna öronmärks enligt Green Bond Principles. Pengarna går till bland annat vattenreningsprojekt, storm- och översvämningsskydd samt projekt som ska restaurera det marina ekosystemet i regionen.

Obligationen ges ut av Nordic Investment Bank och transaktionen som investeras i är på 2 miljarder kronor.

— Vi har länge drivit på och aktivt letat efter en investeringslösning där vi kan förena vårt engagemang för vattenfrågan samtidigt som vi genererar avkastning till våra kunder. Genom Baltic Blue Bond kan vi göra det. Vår ambition är att hela tiden öka våra innehav i investeringar som stöttar en hållbar utveckling generellt och vattenfrågan mer specifikt, säger Helena Lindahl, Senior Portfolio Manager vid Storebrand Asset Management, i en kommentar.

Green Bond Principles har fastställts av internationella banker och investerare. Kriterierna handlar bland annat om användningsområden och rutiner för att säkerställa att likviden går just till de i förväg bestämda projekten. De finansierade projektens effekt på miljön ska även utvärderas kontinuerligt.

25 januari, 2019
Gunnar Loxdal