KoV: Vilseledande om Solids och Biltemas cykelförsäkring

Konsumentverket anser att Solids marknadsföring av cykelförsäkringar är vilseledande. Mer specifikt gäller det den försäkring för elcyklar som erbjuds i samarbete Biltema, där Konsumentverket kritiserar att det inte tillräckligt tydligt framgår att det även krävs en hemförsäkring för att cykelförsäkringen ska gälla på det sätt som framgår av Solids och Biltemas marknadsföring. 

Solid har ett samarbete med Biltema när det gäller försäkring av cyklar som säljs via affärskedjan. Både köpare av vanliga cyklar och köpare av elcyklar erbjuds en kostnadsfri försäkring som gäller under begränsad tid. Men Konsumentverket, som fått in en anmälan från en missnöjd cykelköpare, menar att informationen om försäkringarna inte är tillräckligt tydlig när det gäller skillnaden mellan försäkringarna för vanliga cyklar och försäkringar för elcyklar. Försäkringen för elcykel är — till skillnad från försäkringen för vanliga cyklar — en försäkring för självriskeliminering och kräver därmed bland annat att försäkringstagaren har en hemförsäkring utöver cykelförsäkringen.

I en skrivelse till Solid framför Konsumentverket att marknadsföringen av cykelförsäkringarna tycks strida mot marknadsföringslagen:

— Då marknadsföringen uttalar sig om utmärkande egenskaper hos försäkringen, men inte berör de särskilda egenskaper som gäller för elcykelförsäkringen, är marknadsföringen vilseledande enligt 1 0 § MFL, heter det i skrivelsen.

Visserligen finns mer omfattande information på Solids webbplats om självriskelimineringen. Men den informationen finns inte med i marknadsföringen av cyklar på Biltema.

Konsumentverket påpekar att en grundläggande princip är dock att varje reklamenhet ska betraktas för sig. Det faktum att informationen om självriskelimineringen finns på Solids webbplats innebär inte att det är acceptabelt att den saknas i Biltemas och Solids broschyrer om försäkringen.

Solid ska nu senast den 11 februari yttra sig över skrivelsen från Konsumentverket. Därefter fattar verket beslut om eventuella åtgärder.

Här kan du som har ett Sak & Liv Premium-abonnemang ta del av skrivelsen.

28 januari, 2019
Gunnar Loxdal

Impilo: Vi vill stötta Euro Accidents ledning på den inslagna vägen

2 dagar Läs mer
Carl-Magnus Löfström lämnar Collectum för Pensionsmyndigheten
2 dagar Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
FI: Bankernas problemlån ökar, men lönsamheten är god
2 dagar Läs mer

Allra-koncernen gick back förra året med 73 miljoner kronor

2 dagar Läs mer
Insr stärkte sitt kapital genom private placement
2 dagar Läs mer
"Det är en stor utmaning att bedöma kreditrisk när alla kan betala."
Danske Banks tidigare Sverigechef Berit Behring i intervju med fPlus
Göran Persson: Mer pengar måste tillföras pensionssystemet
2 dagar Läs mer
Pensiono kallar till bolagsstämma för att genomföra nyemission
3 dagar Läs mer
Majoritet i riksdagen säger nej till regeringens förslag om flytträtt
3 dagar Läs mer
KPA först ut i finanssektorn med hbtq-certifiering
3 dagar Läs mer
Länsförsäkringar Göinge köper hus i Kristianstad
3 dagar Läs mer
Ledarnas tidigare VD Per Hedelin ska affärsutveckla för FUAB
3 dagar Läs mer