Folksamgruppen investerar 825 Mkr i två olika gröna obligationer

Folksam informerar om att man genomfört två olika investeringar i gröna obligationer. Investeringarna skedde under förra veckan och handlar dels om obligationer för att gynna miljön i Östersjön — en ”blå” obligation — dels om en satsning på hållbara bostäder. 

Den blå obligationen Baltic Blue Bond ges ut av Nordiska Investeringsbanken, för investeringar för att hantera och skydda vattenresurser i Östersjöområdet. Bland annat rör det sig om projekt för att minska utsläpp som leder till överproduktion av växter och alger. Den blå obligationen omfattar totalt 2 miljarder kronor. Folksamgruppens andel uppgår till 400 miljoner kronor och här är KPA Pension den största investeraren inom Folksamgruppen.

När det gäller SBAB:s gröna obligation för investeringar i gröna bostäder uppgår den totalt till 6 miljarder kronor. Avsikten är att obligationen ska finansiera projekt för att öka energieffektiviteten och bidra till att Sveriges bostadsbestånd når miljökvalitetsmålen. Folksams andel är här 425 miljoner kronor. Större delen står Folksam Liv och KPA Pension för.

– De ger oss ett utmärkt sätt att investera våra kunders pengar i hållbara projekt samtidigt som vi får en god riskjusterad avkastning. De två aktuella förvärven är konkreta exempel som hjälper oss att bidra till en hållbar omställning av samhället, och att leva vår vision. Vi har inte satt något nytt mål efter att vi investerat 25 miljarder kronor i gröna obligationer, men fortsätter att göra den här typen av investeringar när möjligheter uppstår, säger Anders Bewiz, ansvarig för ränteförvaltingen i Folksamgruppen, i en kommentar.

29 januari, 2019
Gunnar Loxdal