Larmtjänst: Stölder av bildelar minskade med 45 procent 2018

• Diagrammet visar antalet stöldtillfällen i de fyra mest drabbade länen.

Under förra året minskade stölderna av bildelar med 45 procent, visar färsk statistik från Larmtjänst. 

Totalt anmäldes stöld av bildelar vid 2 302 tillfällen förra året. Det kan jämföras med 4208 stöldtillfällen under 2017, som var ett rekordår när det gäller denna typ av stölder. Skadekostnaderna uppgick till cirka 163 miljoner kronor, vilket är en minskning med 35 procent jämfört med 2017.

Enligt Larmtjänst är bilkomponenter som strålkastare, navigationssystem och rattar/airbags är eftertraktade av de internationella stöldligorna.

Störst risk för bildelsstölder var det i Stockholm.  I Stockholms län inträffade 1334 stöldtillfällen, i Skåne län 434 stöldtillfällen och i Västra Götalands län 146 stöldtillfällen. Örebros län är det fjärde mest utsatta länet för bildelsstölder under året och där inträffade 70 stöldtillfällen, vilket är en ökning med 43 procent. Flest stölder inträffade i början av året, under kvartal ett. Under sommaren minskade stölderna i omfattning, i likhet med tidigare år.

— Under 2016 ökade stölderna med 73 procent för att sedan under 2017 öka ytterligare med 26 procent. Nu har äntligen stöldtrenden vänt och vi ser en minskning av stölderna, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst i en kommentar.

Anledningen till minskningen kan enligt Larmtjänst bero på framgångsrika polisinsatser i Stockholm, och bilfabrikanternas och försäkringsbranschens arbete för att minska stölderna. Exempelvis är det nu i allmänhet standard med larm i bilarna.

Mest utsatta är bildelar för BMW, Volvo, Mercedes och Volkswagen. Från BMW och Mercedes stjäls främst rattar och airbags, från Volvo strålkastare och från Volkswagen navigationssystem.

30 januari, 2019
Gunnar Loxdal