Folksam: 1,3 miljoner idrottare får tillgång till vård för idrottsskador

Folksam meddelar i dag att sedan Brottningsförbundet och Korpen anslutit sig till Folksams tjänst Råd och Vård för idrottsskador har nära 1,3 miljoner idrottsutövare tillgång till snabb experthjälp av fysioterapeuter och läkare specialiserade på idrottsskador.

Med de två senaste avtalen är sammanlagt sex olika idrottsförbund anslutna Folksams tjänst Råd och Vård för idrottsskador, som innebär att en idrottare när som helst mellan 8 och 17 kan ringa en fysioterapeut och få snabb hjälp med en skada. Förutom brottare och korpidrottare gäller avtalen spelare inom basket, fotboll och innebandy samt orienterare. Idrottare kan även snabbt få besöka en fysioterapeut eller en läkare för att få en bedömning av skadan.

– Det är vårt engagemang i kunderna som är grogrunden till förflyttningen från traditionell försäkring till en tjänst som har potential att hjälpa mer än en miljon idrottare. Det är särskilt roligt att se att bland dem som använt Råd och Vård för idrottsskador är hela 98 procent nöjda med den hjälp de fått, säger Lena Lindqvist på Folksam, initiativtagare till tjänsten Råd och Vård för idrottsskador.

Några av de problem som ofta uppstår för idrottare är — förutom olycksfallsskador och överbelastning — förslitningar, ont i axlarna eller schlatterknä. De fysioterapeuter som bemannar telefonerna för Råd och Vård för idrottsskador är specialiserade på just denna typ av skador.

– Brottare får till exempel andra typer av skador än utövare inom bollsporterna. Det är vanligt med överbelastning, att man sträcker sig, eftersom man har kroppskontakt och den andra personen håller emot, berättar Lena Lindqvist.

Råd och Vård för idrottsskador är en tjänst som ingår i det försäkringspaket som idrottsförbunden tecknar med Folksam. Ytterligare avtal är på väg in. Den 1 april ansluts Svenska Amerikansk fotbollförbundet till tjänsten, och i sommar ansluts alla skidåkare. Folksams mål är att tjänsten ska vara öppen för alla idrottare i närmare 55 idrottsförbund.

4 februari, 2019
Gunnar Loxdal