Skandia: Allt färre bryr sig om premiepensionen

Allt färre tycks bry sig om sin premiepension. I år har bara varannan sparare för avsikt att se över sina fondval i premiepensionen, visar en undersökning av Novus på uppdrag av Skandia.    

50 procent av de tillfrågade anger att de planerar att se över sina fondval i år, vilket är en nedgång jämfört med förra året då motsvarande siffra var 56 procent. Av de 50 procent som säger att de kan komma att se över sina fondval anger endast 13 procent att de absolut säkert tänker göra det, medan 37 procent anger att de kanske ska göra det.

– Trenden är att allt färre tycks engagera sig trots att det över tid handlar om stora pengar i framtida pension. Vi ser en signifikant nedgång bara från förra året över hur många som tänker se över sina fondval. Det är problematiskt eftersom premiepensionen kräver en viss aktivitet för att du inte ska fastna i fonder som har en olämplig risknivå eller en onödigt hög avgift, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, i en kommentar.

Även siffran på 35 procent som har planer på att byta fonder är en nedgång jämfört med tidigare.Förra året var motsvarande siffra 40 procent.

– Vi ser att ambitionen tyvärr går ner även här jämfört med tidigare år. Vi vet att många ligger kvar i fonder år efter år och borde se över sina fondval och göra ett byte. Att investera i fonder kräver ett visst engagemang och aktivitet. Samtidigt vet vi att det är ännu färre som sedan faktiskt byter fond än vad undersökningen visar. Om fler blev medvetna om hur stora belopp det handlade om skulle aktiviteten sannolikt öka, säger Mattias Munter.

Undersökningen har gjorts under 4–10 januari 2019 bland personer 18–65 år som inte har börjat ta ut sin pension. Deltagarfrekvensen var 57 procent och antalet intervjuer är 1047. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus Sverigepanel.

Här kan du ta del av hela undersökningen.

5 februari, 2019
Gunnar Loxdal

Nu har Eir Försäkring fått koncession av Finansinspektionen

17 timmar Läs mer
Eric Leijonram utsågs till ny chefsjurist på Finansinspektionen
1 timme Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
Folksam satsar mer på rekrytering av ny kompetens på techområdet
1 timme Läs mer

Lärarförsäkringar väljer Bliwa för sjukvårdsförsäkringen

21 timmar Läs mer
Pensionsmyndighetens nya tumregler för nivån på din pension
19 timmar Läs mer
"Staten är evig och långsint och vi kommer inte ge oss."
Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr kommenterar processen mot Allra (SvD 6/8 2019)
Isabella Hugosson återvänder till Dahlgren & Partners
20 timmar Läs mer
Göran Stille går från ordförande till VD i Stadshypotek AB
1 dag Läs mer
If: Föräldrarnas brist på trafikvett ett växande problem vid skolorna
1 dag Läs mer
Björn Savén vann i miljardtvist om skatt på kapitalförsäkring
3 dagar Läs mer
Folksam: Taxiförare är sämst på att följa fartbegränsningar
3 dagar Läs mer
Länsförsäkringar: Lastbilsförare är starkare psykiskt än fysiskt
3 dagar Läs mer