Försäkringsbolagens utredningar av bedrägerier ökade med 7 %

Förra året genomfördes 7 462 utredningar om försäkringsbedrägerier av de svenska sakförsäkringsbolagen, visar statistik från Larmtjänst och Svensk Försäkring. Detta motsvarar en ökning med 7 procent jämfört med föregående år.

Försäkringsbolagens utredningar ledde till att bolagen under förra året avböjde utbetalningar till ett värde av 480 miljoner kronor. Försäkringsbedrägerier är ett brott med höga mörkertal och uppskattningen är att försäkringsbedrägerier kostar 3—6 miljarder kronor per år.

Samtidigt som antalet utredningar av försäkringsbedrägerier ökade under förra året, visar statistiken att antalet polisanmälningar från försäkringsbolagen har sjunkit. Antalet polisanmälningar sjönk förra året med 16 procent till 318 stycken. Även summan av bolagens nekade skadeersättningar sjönk något. Minskningen uppgick här till 2,4 procent.

Försök till försäkringsbedrägerier avslöjas främst inom hem-/villaförsäkring, reseförsäkring och motorförsäkring. Inom hem-/villaförsäkring  och reseförsäkring avslöjades misstänkta bedrägerier till ett värde av 159 miljoner kronor medan det inom motorskador avslöjades misstänkta bedrägerier till ett värde av 145 miljoner kronor.

Ett område av försäkringsbedrägerier som branschen arbetat aktivt med under senare tid är arrangerade trafikolyckor. Försäkringsbolagen gjorde förra året 190 fördjupade bedrägeriutredningar av trafikolyckor som misstänktes vara arrangerade. De utredningarna resulterade i att försäkringsbolagen beslutade att inte betala ut ersättning för 166 trafikolyckor till ett uppskattat värde av drygt 9,5 miljoner kronor.

— En stor andel av de misstänkta bedrägerierna inträffade i västra Sverige där man också tidigare haft problem med denna typ av bedrägerier, säger Larmtjänsts VD Mats Galvenius i en kommentar.

Här hittar du hela rapporten om försäkringsbedrägerier från Larmtjänst och Svensk Försäkring.

12 februari, 2019
Gunnar Loxdal

Proposition i dag om tuffare regler mot penningtvätt

13 timmar Läs mer
Mats Langensjö startar det nya konsultbolaget Secoria
17 timmar Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
Östermalm Fond & Försäkring ansluter till Säkra
12 timmar Läs mer

Saabs captive överlåter försäkringar till bolag på Malta

18 timmar Läs mer
Länsförsäkringar Skåne investerar i hyresfastigheter i Helsingborg
14 timmar Läs mer
"Nationen är ett ömsesidigt försäkringsbolag."
Debattören och författaren Carl Hamilton hittar en metafor för att beskriva samhällskontraktet. DN 13 mars 2019.
If: Tre knep bedragare använder för att stjäla din husbil
21 timmar Läs mer
AMF investerar 11 miljarder kronor i svensk skogsmark
1 dag Läs mer
Marginella synpunkter från lagrådet på lagen om tjänstepensionsbolag
1 dag Läs mer
Återvändarna! Fackförbundet ST går tillbaka till Folksam
1 dag Läs mer
Willis Towers Watson förlorade i domstol om förmedlarupphandling
1 dag Läs mer
LF Göteborg och Bohuslän hjälper båtfararna att undvika grunden
1 dag Läs mer