Sakresultatet sjönk med 68 % för länsförsäkringsgruppen 2018

Fredrik Bergström, VD för Länsförsäkringar AB. 

Resultatet för sakförsäkringsverksamheten inom länsförsäkringsgruppen sjönk med 68 procent under 2018 jämfört med föregående år, till 2 275 (7 078)  miljoner kronor. Det framgår av den årssammanställning som Länsförsäkringar publicerade under torsdagen. 

Fredrik Bergström, VD för länsförsäkringsgruppens gemensamma bolag Länsförsäkringar AB, säger bland annat så här i sin kommentar till gruppens resultat:

— I september 2018 tillträdde jag som vd på Länsförsäkringar AB, efter sex år som vd för Länsförsäkringar Stockholm. Att från ett delvis nytt perspektiv få möjligheten att fortsätta vara med och utveckla Länsförsäkringars position inom bank, sak- och pensionsförsäkring tillsammans med hela länsförsäkringsgruppen, är en stor och spännande uppgift.

Det här är några av nyckeltalen för de olika delarna av länsförsäkringsgruppen.

Skadeförsäkring — totalkostnaden steg till 96 procent

Premieintäkten inom skadeförsäkringar ökade i gruppen som helhet med 5 procent, från 25,5 miljarder kronor 2017 till 26,8 miljarder kronor 2018. Samtidigt

Det försämrade resultatet i skadebolagen i gruppen beror i första hand på minskad kapitalavkastning. Kapitalavkastningen i gruppen minskade till 1 773 (6 969) miljoner kronor, främst på grund av det ogynnsamma börsklimatet under det fjärde kvartalet 2018.

Men även försäkringsrörelsen försämrade sitt resultat under året. Totalkostnadsprocenten steg från 92 procent år 2017 till 96 procent förra året och det försäkringstekniska resultatet minskade med 30 procent, från 2,5 miljarder kronor till 1,8 miljarder kronor. En betydande orsak till försämringen i försäkringsrörelsen var ökade skadekostnader för brand- och naturskador — minns till exempel sommarens alla skogsbränder!

Av årsöversikten framgår att länsförsäkringsbolagen sammantaget väntas att betala tillbaka minst 0,8 miljarder kronor i återbäring och rabatter till kunderna.

LFAB — rörelseresultatet minskade med 17 procent

När det gäller Länsförsäkringar AB-koncernen som helhet konstaterar Länsförsäkringar uppgick det samlade rörelseresultat uppgick  till 2,4 miljarder kronor för 2018. Det betecknas av Länsförsäkringar som ”ett bra rörelseresultat”. Samtidigt kan konstateras att det är en nedgång med 17 procent jämfört med föregående år då rörelseresultatet låg på 2,8 miljarder kronor.

Sakförsäkringsverksamheten i Länsförsäkringar Sak-koncernen ökade premieintäkten till 5,9 (5,6) miljarder kronor. Men det försäkringstekniska resultatet mer än halverades till 402 (977) miljoner kronor. Totalkostnadsprocenten steg till 94 (88).

Djurförsäkringsbolaget Agria fortsatta enligt Länsförsäkringar att växa och har i dag verksamhet i sex olika länder. Samtidigt sjönk Agrias försäkringstekniska resultat till 224 (279) miljoner kronor. Resultatet för Agria påverkades av etableringen av en filial i Frankrike under året.

Fondförsäkringsverksamhetens rörelseresultat ökade till 0,7 miljarder kronor från 0,6 miljarder kronor och har i dag ett förvaltat kapital på 126 miljarder kronor — en nedgång från 128 miljarder kronor ett år tidigare. Premieinkomsten sjönk något inom fondförsäkring, till 9 010 (9 133) miljoner kronor. I Länsförsäkringar Fondliv fins ett förvaltningserbjudande med ett garantimoment kopplat till summan av de inbetalda premierna. Placeringarna per 31 december 2018 bestod av 65 procent räntebärande placeringar och 35 procent aktier. Det förvaltade kapitalet uppgick till 3,2 (3,1) miljarder kronor. Avkastningen inom garantiförvaltningen uppgick under 2018 till -4,0 (6,0) procent.

Bankverksamheten ökade utlåningen med 11 procent och uppnådde ett rörelseresultatet på 1,5 miljarder kronor, en nedgång från föregående år då rörelseresultatet låg på 1,6 miljarder kronor. Resultatet i banken påverkades negativt av engångsposter kopplade till ett projekt med en ny it-plattform för banken.

Länsförsäkringar Liv — premieinkomsten steg till 1,7 Mdr kr

Länsförsäkringar Liv ingår visserligen i LFAB-koncernen, men konsolideras inte då verksamheten bedrivs enligt ömsesidighetsprincipen. Bolaget är stängt för nyteckning. Premieinkomsten steg till 1,7 (1,5) miljarder kronor. Det förvaltade kapitalet minskade till 109 (115) miljarder kronor. Totalt uppgick avkastningen i kronor räknat till —0,5 (5,5) miljarder kronor. Kapitalavkastningen var positiv för förvaltningsmodellen Gamla Trad där avkastningen uppgick till 0,9 (2,7) procent. Det förvaltade kapitalet inom Gamla Trad sjönk under förra året till 77 (81) miljarder kronor. Avkastningen var negativ förde två andra erbjudandena Nya Trad och Nya Världen. Det förvaltade kapitalet i Nya Trad steg till 22 (21) miljarder kronor under året bland annat efter kapitalflytt från Försäkrad Pension, men avkastningen sjönk till —0,6 (6,4) procent. I Nya Världen minskade det förvaltade kapitalet till 10 (12) miljarder kronor. Kapitalavkastningen sjönk kraftigt till —7,8 (13,3) procent. I beståndet Försäkrad Pension sjönk det förvaltade kapitalet till 1,0 (1,9) miljarder kronor. Det har delvis att göra med att kunder under 2018 erbjöds att flytta till Nya Trad, vilket ledde till att kunder med totalt drygt 800 miljoner kronor flyttade dit.

Resultatet för bolaget som helhet var dock positivt; Länsförsäkringar Liv uppvisade ett resultat på 0,6 (3,1) miljarder kronor.

Länsförsäkringar Livs VD Jörgen Svensson kommenterar bolagets verksamhet 2018 så här:

— Efter sex starka börsår präglades 2018 av en osäkerhet om vart världskonjunkturen är på väg. Året avslutades med ett svagt sista kvartal med fallande aktiemarknader både i Sverige och globalt. Trots den turbulenta utvecklingen på kapitalmarknaderna kan vi presentera ett positivt helårsresultat bland annat tack vare en stark operativ intjäning med en lönsam risk- försäkringsrörelse och lägre kostnadsnivåer. Efter flera års arbete med solvensstärkande åtgärder är det också glädjande att vi under året kunde höja återbäringsräntan i Gamla Trad till tre procent och ge extra tilldelning till kunderna i Nya Trad.

Här kan du som har ett Sak & Liv Premium-abonnemang ta del av hela årsöversikten i sammandrag. 

14 februari, 2019
Gunnar Loxdal