Insurance Europe kritiserar EU-planer på att reformera Eiopa

• Här sitter Eiopa — EU:s tillsynsmyndighet för försäkringar och pensioner.

EU är på väg att reformera de tre europeiska myndigheter som arbetar med finansiell tillsyn, däribland Eiopa som har ansvar för tillsyn inom försäkring och pension. I veckan godkände ministrarna i Ekofin ett kompromissförslag om hur tillsynen av finansmarknaden på EU-nivå ska fungera i framtiden. Men alla är inte nöjda med beslutet; den europeiska branschorganisationen Insurance Europe kritiserar bristen på insyn och bristen på kontrollfunktioner och menar att de föreslagna reformerna riskerar att förstärka de problem som redan finns i dag.  

Vid Ekofin — EU:s ministerråd med medlemsländernas finansministrar — under veckan fattades beslut om se över tillsynen på EU-nivå ska se ut när det gäller finansiella verksamheter. Rådet uppmanade ordförande att snarast möjligt inleda förhandlingar med Europaparlamentet om att reformera arbetet för den finansiella tillsynen.

Tillsynen på EU-nivå sker i dag genom tre EU-myndigheter: Europeiska bankmyndigheten (EBA), Europeiska försäkrings och tjänstepensionsmyndigheten (Eiopa) och Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma). De utövar tillsyn och ger vägledning om regler för enskilda sektorer och institut. Dessutom finns Europeiska systemrisknämnden (ESRB) som är tänkt att övervaka hela det finansiella systemet och samordnar EU:s politik för finansiell stabilitet.

I september 2017 lade EU-kommissionen fram förslag till en översyn av de europeiska tillsynsmyndigheternas och systemrisknämndens uppgifter, befogenheter, styrning och finansiering. I oktober föra året kompletterade kommissionen förslaget med nya bestämmelser för att stärka EBA:s roll för att motverka penningtvätt.

I sitt beslut tidigare i veckan underströk rådet att man vill förbättra det nuvarande systemet bland annat för att öka effektiviteten och samstämmigheten. Bland annat ska det utarbetas en strategisk tillsynsplan på EU-nivå. Den nuvarande styrningsstrukturen ska också ses över. Rådet markerade i sitt beslut att de nationella behöriga myndigheterna har en viktig roll i de europeiska tillsynsmyndigheterna förvaltningsstruktur: Beslut bör inte fattas om en majoritet av de nationella tillsynsmyndigheterna motsätter sig detta. Myndighetens yttersta beslutsfattande organ är tillsynsstyrelsen. Rådet rekommenderar samtidigt att man förstärker förvaltningsstyrelsens roll och befogenheter som ett huvudorgan för förberedelserna inför tillsynsstyrelsens möten och beslut. När det gäller finansieringen av EU-myndigheterna står rådet fast vid att det nuvarande systemet med bidrag både från EU:s budget och från de nationella behöriga myndigheterna ska bibehållas.

Befogenheterna för de europeiska tillsynsmyndigheterna ska också ses över. Dessutom föreslår rådet att informationsutbytet och samarbetet mellan nationella myndigheter ska stärkas och att de europeiska tillsynsmyndigheterna tar bättre hänsyn till gränsöverskridande verksamheter.

Från svensk sida har man tidigare varit mycket kritisk till förslagen om förändrad inriktning av den finansiella tillsynen. Sverige har bland annat framfört att delar av kommissionens förslag  innebär oklara ansvarsförhållanden mellan EU-nivå och nationell nivå, sämre förutsättningar att skapa en effektiv tillsyn och en förskjutning av beslutsrätten inom myndigheterna. Regeringen har också framfört kritik mot vissa delar av kommissionens förslag som rör direkttillsyn, och framfört att den sammantagna konsekvensen av förslaget kan leda till en tillsyn som är mindre effektiv, mindre förutsägbar och sämre anpassad efter nationella förhållanden. Arbetet i Ekofin har dock lett fram till en kompromiss som samtliga medlemsstater kunnat ställa sig bakom.

Men alla är inte tillfreds med inriktningen på EU:s framtida tillsyn av finansmarknaderna.

En av de kritiska rösterna är branschorganisationen Insurance Europe, som i en skrivelse framför bland annat att Eiopas nuvarande ledningsstruktur inte innehåller de kontrollfunktioner som behövs, och att de föreslagna förändringarna understryker snarare än hanterar de problemen. Insurance Europe förespråkar bland annat ökad öppenhet kring tillsyns- och budgetfrågor för Eiopa.

Här hittar du mer information om Ekofins beslut om de europeiska tillsynsmyndigheterna.

Här finns mer information om Insurance Europes ståndpunkt kring Eiopas mandat och styrning. 

15 februari, 2019
Gunnar Loxdal