Döms för ofredande efter hotfulla samtal till försäkringsbolags-VD

En man i 60-årsåldern har dömts till böter för ofredande. Bland åtalspunkterna fanns trakasserier mot en försäkringsbolags-VD som under kort tid utsattes för hundratals hotfulla telefonsamtal, SMS och mejl. VD valde att lämna sin tjänst i förtid sedan han känt sig utarbetad. 

Domen föll vid Kalmar tingsrätt tidigare i år. Mannen döms till skyddstillsyn för tre fall av ofredande. Han döms också för grovt förtal, falsk tillvitelse och falskt larm. Rätten beslutar också att mannen ska underkasta sig sådan psykiatriska behandling som frivården i samråd med psykiatriker finner nödvändig. Mannen ska också betala ut skadestånd på sammanlagt 32 000 kronor till de personer som drabbats av ofredande och förtal.

En av de målsägande i målet var en VD vid ett lokalt försäkringsbolag.

Den 60-årige mannen hade två skadeärenden hos försäkringsbolaget. Det ena gällde en förlorad nyckelknippa, det andra mannens hund som år 2016 blev sjuk.

Under det följande året ringde mannen fler än 1 000 gånger till försäkringsbolaget.

Sedan skadereglerarna beklagat sig hos bolagets VD över att mannen ringde en mängd samtal, tog VD själv över skadehanteringen. I hundratals samtal, SMS och e-post till VD framförde mannen därefter bland annat att han flugit med drönare över VD:s bostad och anklagade honom för att odla opium. Mannen ringde även till VD:s hustru.

Hösten 2017 avslutade VD sin anställning i bolaget i förtid eftersom han inte längre orkade med arbetet.

Så här formuleras domen när det gäller denna åtalspunkt (anonymiserat):

— Genom åberopad skriftlig bevisning och förhöret med VD finner tingsrätten styrkt, att Å under den åtalade tiden ringt ett stort antal telefonsamtal till VD i vilka Å uttalat hotfulla, kränkande samt otrevliga saker. Å har även skickat mail till VD med hotfullt och otrevligt innehåll. Härigenom har Å gjort sig skyldig till sådant hänsynslöst beteende som avses i brottsbalkens stadgande om ofredande. Då Å inte kan ha varit omedveten om att hans beteende och ordval var kränkande har gärningen varit uppsåtlig. Åtalet ska således bifallas.

Du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium kan klicka här för att ta del av domen. 

18 februari, 2019
Gunnar Loxdal