Stefan Löfvens uttalande om höjd skatt på kapital skapar oro

• Ur Dagens Industris nätupplaga.

Statsminister Stefan Löfvens uttalande om att han vill se höjd skatt på kapital och ökat skatteuttag på finanssektorn har skapat oro bland annat för att skattenivån på ISK och k-försäkringar ska höjas. 

Det var i en intervju med TT i helgen som Stefan Löfven uttalade att han önskade ökad beskattning på kapital. I intervjun sade statsministern bland annat att de ekonomiska klyftorna är för stora i dag i Sverige, och att han tycker att ”finanssektorn kan bidra mer”. Han framför också i intervjun att skatterna på kapital bidrar till att öka klyftorna i samhället.

— Jag anser att man kan göra mer där, ja, säger han i intervjun om kapitalskatterna.

Exakt hur regeringen tänker sig att förändra skatterna på kapital vill inte statsministern gå in på i intervjun.

Men just frånvaron av konkreta besked uppfattas som oroande av många sparexperter. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger i en intervju i Dagens Industri att det är oroväckande att beskeden är så diffusa.

— Det här är inte första gången som Stefan Löfven och regeringen har talat om att man vill se höjda kapitalskatter. Sist de talade om detta var de tydliga med att det inte gäller skatten på ISK. När det är så diffust som det är nu och man inte vet vad som avses är det många sparare som blir oroliga, säger Frida Bratt till Dagens Industri.

Skatten på ISK och k-försäkringar har höjts inte mindre än två gånger de senaste fem åren samtidigt som avdragsrätten för pensionssparande har försvunnit.

Finansminister Magdalena Andersson pekar i en intervju i Dagens Industri i dag åter ut kapitalinkomsterna som ett område som regeringen vill göra något åt.

– Det vi har sett de senaste åren är att det är kapitalintäkterna som dragit i väg. Klyftorna har inte ökat så mycket vad gäller arbetsinkomster, säger hon till Dagens Industri och nämner möjligheten att förändra 3:12-reglerna så att skatten höjs med de allra högsta inkomsterna.

På ledarplats i Dagens Industri påpekar Lotta Engzell-Larsson att Sverige inte har låga kapitalskatter i dag, utan tvärtom med skatter på 20—30 procent ligger betydligt högre än övriga Europa. Den genomsnittliga skatten på aktieförsäljningar i EU och OECD är i dag 14 procent. Vissa länder i Europa, som Schweiz, har ingen skatt alls på reavinst vid aktieförsäljning.

Här hittar du intervjun med Stefan Löfven i Dagens Industri. 

19 februari, 2019
Gunnar Loxdal