Volvia: Föräldrarnas värsta misstag när det gäller barnsäkerhet i bil

Föräldrar blir bättre och bättre ur säkerhetssynvinkel när det gäller att hantera barn i bil. Men trots det görs en hel del misstag, enligt undersökningen Barnsäkerhet i bil. Bland annat åker så många som 11 procent av barnen utan säkerhetsbälte ibland.
Undersökningen, som utförts av av Norstat på uppdrag av Volvia, visar också att en tredjedel av föräldrarna visar sig också vara okunniga om hur länge ett barn bör åka med bälteskudde.
Enligt undersökningen riskerar dessutom vart femte barn i storstäderna under 4 år allvarliga skador vid en olycka eftersom de åker framåtvända för tidigt.
Volvia, som är en del av If, har sedan 2009 undersökt svenska föräldrars kunskaper om barnsäkerhet i bil. Ett glädjande resultat i årets undersökning är att i dag åker endast 19 procent av 2—4-åringarna framvänt, jämfört med 28 procent år 2015.
— Vi är så glada att se att färre och färre barn sitter framåtvända i bilen för tidigt! Vi arbetar fokuserat med just denna fråga, eftersom det kan innebära livsfara för små barn att sitta framåtvänt. Bland landets 2-4 åringar är det idag bara en av fem som åker framlänges. En av fem betyder i och för sig att fler än 40 000 barn åker felvända i bilarna, vilket givetvis är 40 000 för många, så vi får helt enkelt fortsätta prata om vikten av att åka baklänges, säger Sofia Bergfors, marknads- och kommunikationschef på Volvia, i en presskommentar.
En geografisk analys visar att det finns skillnader mellan olika delar av landet. Bilkörande föräldrar på landsbygden har bättre koll på hur barnen sitter säkert, och sätter dem rätt i större utsträckning än föräldrar i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Bland storstadsbarn under fyra år åker 18 procent framvänt ibland eller alltid, jämfört med mindre städer där motsvarande siffra är 7 procent. Dessutom visar undersökningen att barn i storstäderna i högre grad åker utan bälte kortare sträckor. Siffran för storstäder är 14 procent jämfört med barn boendes på landsbygden (9 procent) och i mindre städer (5 procent).
Här hittar du Volvias hela rapport om barnsäkerhet.