Länsförsäkringar: Så kan klimatriskerna minskas i städerna
Länsförsäkringar rapporterar i dag att nya forskningsresultat från Centrum för klimat och säkerhet vid Karlstads universitet bland annat kan ge underlag till konkreta åtgärder som kommuner och enskilda fastighetsägare kan vidta för att minska effekterna av klimatförändringarna, till exempel kraftiga skyfall. Forskningen har finansierats av Länsförsäkringars forskningsfond.
Kartläggningen av omfattningen av skyfallsskador i Sverige är en av fem delstudier. Länsförsäkringar påpekar att tillräcklig kunskap har saknats om hot och risker som följer med klimatförändringar, samtidigt som ansvarsförhållandet mellan stat, kommun, andra organisationer och enskilda individer fortfarande är otydligt.
– Lagstiftningen är trög, men samhället kan inte vänta utan behöver hitta samarbetsformer för att hjälpas åt att förebygga översvämningar där man känner till förhöjda risker, det kan till exempel vara ett vägavsnitt som drabbas upprepade gånger, säger Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar, i en kommentar.
– Forskningen tydliggör det vi redan ser i vår egen skadestatistik. Översvämningsskador kan i framtiden innebära stora kostnader för samhället men om vi börjar anpassa i tid så kan vi undvika många kostnader, samtidigt som det inte är tydligt vem som ska ansvara för den typen av investeringar om inte kommunerna själva hittar finansiering.
Resultaten av de delstudierna visar bland annat att 166 kommuner i Sverige har drabbats av skyfall de senaste tio åren och att den kommun som drabbats flest gånger har upplevt hela elva skyfall med översvämningar och skador som följd. Skyfallsskador tydligt kan kopplas till nederbördens intensitet och topografin i anslutning till skadade fastigheter. Kommunernas strävan efter tillväxt genom bland annat att godkänna byggnation i attraktiva lägen nära vattnet bidrar till risken för översvämmade fastigheter.
– Vår studie visar att en mängd faktorer påverkar anpassningen till ett förändrat klimat. Exempel på det kan vara frågor och oklarheter om ansvar för åtgärder, osäkerhet kopplad till framtida effekter av ett förändrats klimat och skillnader i hanteringen av nybyggnation och befintlig bebyggelse, säger projektledare Mikael Granberg i en kommentar.
Forskningsprojektet ”Minskade klimatrisker i framtidens bebyggelse och boende” har pågått i fyra år och är finansierat av Länsförsäkringars forskningsfond.
Här hittar du mer information om de olika delprojekten.