Lärarförsäkringar och Folksam ordnar rehabilitering av utbrända lärare

Lärarförsäkringar meddelar att man tillsammans med Folksam och Karolinska institutet har tagit fram en behandlingsmetod för lärare med utmattningssyndrom. Enligt Lärarförsäkringar är metoden den första som visat sig leda till en statistiskt säkerställd snabbare återgång till arbete.
Metoden för återgång till arbete har tagits fram inom ramen för ett forskningsprojekt om rehabilitering av lärare med utmattningssyndrom, som Lärarförsäkringar har drivit de senaste två åren tillsammans med Folksam och Karolinska institutet.
Metoden kombinerar rehabilitering på internat med gruppsamtal och aktiv uppföljning med bland andra arbetsgivare och Försäkringskassan. Ett år efter avslutad behandling var deltagarnas genomsnittliga arbetsgrad 74 procent, jämfört med 58 procent för den kontrollgrupp som inte genomgått den speciella behandlingen.
– Lärarna är våra kunder, men de är också en väldigt viktig yrkesgrupp i samhället. Deras arbete betyder så mycket för så många barn och unga. När vi såg att antalet lärare som var långtidssjukskrivna med utmattningssyndrom ökade bestämde vi oss för att försöka göra något åt det, säger Lärarförsäkringars VD Marika Granström i en kommentar.
– Folksam bedriver och stöttar forskning inom flera områden, bland annat inom områdena rehabilitering och hälsofrämjande insatser. Vi är glada att ha varit med i det här projektet och att ha kunnat hjälpa lärare tillbaka till arbetet, säger Martina Sundström, avdelningschef Facklig affär på Folksam, i sin kommentar.
Utmattningssyndrom är den sjukdom som orsakat flest sjukskrivningsdagar de senaste 20 åren. Lärare är den yrkesgrupp som är mest utsatt för utmattningssyndrom.
Resultaten av studien finns presenterat i Läkartidningen.