Agria: Så skyddar du katten från värmeslag
Sommaren med sol och värme är här. Härligt och trevligt, tycker många. Men samtidigt kan våra katter påverkas och må dåligt, ja till och med drabbas av värmeslag, påpekar Agria — och uppmanar att uppmärksamma symtom som att katten flåsar eller att den blir orolig och vinglig.
Nu ska sägas att inte alla katter mår dåligt sommartid. De flesta katter gillar värme och anpassar sig normalt efter temperaturen och tar det lugnt i skuggan dagtid och blir mera aktiva till kvällen och under natten.
— Låt katten ta det lugnt i värmen och själv bestämma vilken nivå av aktivitet som den vill ha, säger Lotta Möller, veterinär på Agria, i ett pressmeddelande.
Om katten rör sig fritt utomhus söker den sig troligen till skugga. Det är därför en fördel om katten har en möjlighet att gå in i ett svalare hus, till exempel genom en kattlucka.
Innekatter söker sig till skuggiga rum, gärna med ventilation från öppna fönster och balkongdörrar. Ofta tycker katterna om att ligga i badrum med klinker eller stengolv eller det rum där solen ligger på kortast tid. Det är osannolikt att katten får värmeslag enbart av att vistas inomhus i lägenhet eller villa.
För att göra sig av med överskottsvärme kan katten flåsa och värmen avges via munnens slemhinnor. Finns möjlighet kan de kyla ner sig genom att lägga magen mot ett svalt golv. Katter som hanterar värme sämre är djur med trånga andningsvägar, djur som redan har en sjukdom i grunden, överviktiga, mycket unga eller äldre individer, liksom djur med svart eller lång päls.
Värmeslag kan i värsta fall leda till medvetslöshet. Misstänker att din katt drabbats av värmelag – ta in djuret i svalka och kyl med svala våta badlakan, särskilt i armhålor och ljumskar. Observera att katten inte får kylas med iskallt vatten.
Agrias tips för att skydda katten mot värmeslag
• Ställ fram vatten, gärna på flera ställen både ute och inne
• Ventilera så gott det går med åtgärder som inhägnade fönster och balkonger
• Alla djur som lämnas i bil riskera att dö då värmen kan stiga snabbt, även i en bil i skugga
• Om katten hässjar — flåsar – ta in den i svalka och kyl med svala våta badlakan, särskilt i armhålor och ljumskar
• Vid misstanke om värmeslag eller nedsatt allmäntillstånd ta alltid kontakt med veterinär