Även danska försäkringsbolag ska använda det svenska klockregistret
Den danska branschorganisationen Forsikring & Pension beslutat att de danska försäkringsbolagen från och med nu ska registrera stulna och förlustanmälda klockor i Larmtjänsts klockdatabas, som lanserades tidigare i år.
Det var i juni som Larmtjänst lanserade en sökbar klockdatabas över stulna och förlustanmälda klockor. Genom klockdatabasen kan svenska försäkringsbolag registrera stulna och förlustanmälda klockor som sedan utgör ett sökbart register för allmänheten.
Syftet är att det ska bli svårare att omsätta stulna och förlustanmälda klockor.
En bakgrund till den nya databasen är att Larmtjänst under året sett tecken på att klockor i ökad utsträckning används som betalmedel i kriminella transaktioner. En stor efterfrågan på klockor i kriminella kretsar bidrar såväl till fler stölder och rån av klockor som till en ökad risk att klockor utnyttjas för försäkringsbedrägerier.
Nu har alltså även Forsikring & Pension i Danmark fattat beslut om att danska försäkringsbolag ska använda Larmtjänsts klockdatabas, vilket Larmtjänst ser mycket positivt på.
— Klockor används även som betalningsmedel i gränsöverskridande kriminella transaktioner och därför är det bra att vi kan samverka med den danska försäkringsbranschen och få in deras stulna och förlustanmälda klockor i vår databas. På sikt hoppas vi att fler grannländer vill ansluta sig till samarbetet, säger utredare Peter Sundman på Larmtjänst.
I dag finns omkring 200 stulna och förlustanmälda klockor registrerade i databasen.
Här hittar du Larmtjänsts klockdatabas.