Så vill Svenskt Näringsliv, PTK och LO ändra på tjänstepensionslagarna
Svenskt Näringsliv, PTK och LO kräver i en gemensam skrivelse till Riksdagens finansutskott ändringar i regeringens förslag till nya lagstiftning om tjänstepensionsföretag. Bland annat kräver man att det även i fortsättningen ska vara möjligt för avtalsparterna att avtala om hur information om kollektivavtalade försäkringar ska lämnas. De tre partsorganisationerna är inte ensamma om att vilja justera lagförslagen; Skrivelser har kommit in även från Tjänstepensionsförbundet, AFA Försäkring och Dahlgren & Partners.
Den 13 november är tanken att Riksdagen ska fatta beslut om den nya lagstiftningen för den nya associationsformen tjänstepensionsföretag.
Dessförinnan ska Riksdagens finansutskott bereda ärendet. Beredningen är tänkt att påbörjas nu på torsdag den 10 oktober.
Inför utskottets behandling har flera olika intressenter känt sig manade att vända sig till utskottet med skrivelser om den kommande lagstiftningen.
Hittills har riksdagen fått in fyra olika skrivelser. Förutom den gemensamma skrivelsen från Svenskt Näringsliv, LO och PTK har det kommit förslag om ändringar i lagstiftningen från Dahlgren & Partners, Tjänstepensionsförbundet och AFA Försäkring.
I sin skrivelse lyfter Svenskt Näringsliv, PTK och LO bland annat fram att den nuvarande ordningen när det gäller information om kollektivavtalsgrundade försäkringar riskerar att inte längre kunna fortsätta med det nya regelverket. Man syftar här bland annat den informationen som ges genom de olika valcentralerna, som Fora och Collectum. Den nya ordning som föreslås i tjänstepensionsföretagslagstiftningen kan bland annat innebära ökade kostnader för information och rådgivning, menar parterna.
Undertecknarna av skrivelsen menar också att Finansinspektionen — felaktigt — tolkar IORP 2-direktivet så att det saknas stöd för att arbetsmarknadens parter ska kunna stå för informationsgivning. Därför kan den märkliga situationen uppstå att parterna har frihet att avtala om informationsgivning för tjänstepensionsverksamhet i försäkringsföretag som lyder under Solvens 2-regelverket — men inte när det handlar om tjänstepensionsverksamhet som bedrivs i ett tjänstepensionsföretag!
— Förslaget bör ändras så att avtalsparterna i kollektivavtalsgrundade försäkringar även i framtiden har rätt att avtala om vilken information som ska lämnas, hur den ska lämnas och av vem den ska lämnas, heter det i skrivelsen.
— Ett av grundproblemen är att regeringen inte har utnyttjat möjligheten att anpassa lagförslaget till svenska förhållanden. Istället föreslår de en omfattande reglering som riskerar att rasera en välfungerande kollektivavtalad tjänstepensionsmarknad. Förslaget riskerar att ge svenska tjänstepensionsföretag sämre konkurrenskraft än utländska, säger Tomas Bern, jurist på PTK, i en kommentar när det gäller PTK:s syn på den nya lagstiftningen.
Svenskt Näringsliv, PTK och LO framför också i sin skrivelse argument för att lagförslaget ska ändras sa även egenföretagares försäkring räknas som tjänstepensionsförsäkring.
Skrivelsen från Dahlgren & Partners lyfter ytterligare fram frågan om enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag ska kunna vara kunder i ett tjänstepensionsföretag. I skrivelsen påpekas att regleringen av tjänstepensionsförsäkringar inte kräver att det finns en arbetsgivare, utan att kriteriet är att pensionsförsäkringen har samband med yrkesutövning. Det finns därför inget skäl att utestänga enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag från att vara kunder i tjänstepensionsföretag, menar skrivelsens undertecknare advokat Magnus Dahlgren.
AFA Försäkring säger i sin skrivelse, undertecknad VD Anders Moberg, att man vill uppmärksamma riksdagen på att lagförslaget inte fullt ut är anpassat för den typen av tilläggsförmåner som tillhandahålls av de tre bolagen inom AFA Försäkring-gruppen. I skrivelsen sägs att de solvensregler som föreslås i propositionen i praktiken omöjliggör en ombildning av AFA Försäkring-bolagen till tjänstepensionsföretag. AFA Försäkring föreslår därför att Riksdagen ger regeringen i uppdrag att anpassa lagstiftningen så att den passar även för bolag som tillhandahåller tilläggsförmåner.
Tjänstepensionsförbundets skrivelse, undertecknad av ordförande Kjell Norling, utrycker oro för att Finansinspektionens föreskrifter avviker från lagförslaget när det gäller nivån på det riskkänsliga kapitalkravet, och önskar nu att utskottet klarlägger att genom en förtydligande justering i lagtexten genom att uttrycka att kapitalkraven i absoluta tal ska motsvara nivån i dagens trafikljusmodell. Enligt förbundet innebär Finansinspektionens förslag på föreskrifter sammantaget en tydlig skärpning av kapitalkravet i relation till dagens nivåer i trafikljussystemet. Detta, menar Tjänstepensionsförbundet, leder till en betydande risk för lägre framtida tjänstepensioner.
Här kan du läsa den gemensamma skrivelsen från Svenskt Näringsliv, LO och PTK.
Här kan du ta del av skrivelsen från Dahlgen & Partners.
Här är skrivelsen från AFA Försäkring.
Här hittar du skrivelsen från Tjänstepensionsförbundet.
För att kunna öppna länkarna krävs abonnemang på Sak & Liv Premium.