Allra-koncernen gick back förra året med 73 miljoner kronor
Allra-koncernen gick med en förlust på 73 miljoner kronor under förra året, framgår det av årsredovisningen för moderbolaget Allra Sverige AB. Därmed har Allra på två år förlorat 175 miljoner kronor.
På tisdag i nästa vecka inleds den omfattande rättegången där ett antal personer med anknytning till Allra — med Allras VD och grundare Alexander Ernstberger i spetsen — står åtalade för bland annat trolöshet mot huvudman och mutbrott i anslutning till affärerna med Oak Capital 2012. Rättegången har beskrivs som det största finansmålet sedan HQ Bank. Vid rättegången kommer även Pensionsmyndighetens krav på skadestånd på 220 miljoner kronor att prövas.
En av de dramatiska detaljerna kring brottsutredningen är att flera av de personer som kommer att kallas som vittnen, liksom andra personer med koppling till Allra, tycks ha utsatts för avancerade dataintrång. Enligt tidningen Expressen har en person delgivits misstanke om brott.
Brottsutredningen och kraven mot Allras företrädare har givetvis inte heller gått obemärkt förbi i Allras bokslut för föregående år, att döma av redovisningen för koncernens moderbolag Allra Sverige AB.
Intäkterna för Allra-koncernen sjönk 2018 till 212 miljoner kronor, jämfört med 382 miljoner kronor år 2017. Resultatet efter finansiella poster uppgick till —73 miljoner kronor. Motsvarande siffra föregående år var —102 miljoner kronor, vilket innebär att Allra-koncernen totalt de senaste två åren har gått back med svindlande 175 miljoner kronor. Enligt årsredovisningen finns dock inget som pekar på att koncernen skulle vara på väg att hamna på obestånd; vid utgången av år 2018 låg soliditeten på 63 procent och styrelsen gör bedömningen att koncernens styrka är god och bedömer också att inget av de ingående bolagen kommer att åläggas något betalningsansvar i den kommande rättegången. Det egna kapitalet uppgick vid utgången av år 2018 till 112 miljoner kronor.
Revisorerna påpekar i sin revisionsberättelse att de juridiska processer som pågår och de skadeståndsanspråk som har framställts tillsammans innebär en osäkerhet vad gäller bolagets och koncernens fortsatta verksamhet i det fall kraven skulle behöva infrias. Revisorerna tillstyrker i övrigt att styrelse och VD beviljas ansvarsfrihet. Man noterar dock att årsredovisningen inte upprättats i sådan tid att det varit möjligt, vilket krävs enligt aktiebolagslagen, att hålla bolagsstämma inom sex månader från räkenskapsårets utgång.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av Allra Sveriges årsredovisning.