Så kräver Finansutskottet att flytträtten ska utredas vidare
Finansutskottet har nu publicerat sitt ställningstagande till regeringens lagförslag om en effektivare flytträtt för försäkringssparande. Utskottet föreslår riksdagen att propositionen godkänns, men kräver samtidigt av regeringen att man så snart som möjligt återkommer med förslag om utvidgad flytträtt för fondförsäkring och depåförsäkring.
I och med utskottets ställningstagande kvarstår förslaget om att pensionsbolag ska få räkna tio år tillbaka i tiden när man fastställer vilka distributionskostnader som kan ligga till grund för kundernas avgifter vid flytt av försäkringssparande. Tidigare fanns en diskussion om att utskottsmajoriteten skulle förespråka en tid på fem år istället.
Samtidigt vill alltså utskottet som väntat att riksdagen kräver att regeringen utreder frågan vidare, med särskilt fokus på utvidgad flytträtt för fond- och depåförsäkringar.
Så här skriver utskottet i ett pressmeddelande i dag:
— Finansutskottet anser dock att det behövs ytterligare åtgärder för att stärka konsumentmakten och rätten att flytta sitt försäkringssparande. Därför föreslår utskottet att riksdagen riktar en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen om att regeringen skyndsamt bör återkomma med ett lagförslag som tydligt skiljer fond- och depåförsäkringar från traditionella livförsäkringar. Syftet med detta är att ytterligare begränsa vilka avgifter företagen får ta ut vid återköp och flytt av fond- och depåförsäkringar.
En reservation mot utskottets betänkande kommer från Jacob Forssmed, Kristdemokraterna, som ville att utskottet också skulle ställa sig bakom förslaget att besluta att regeringen ska låta utreda hur flytt av tjänstepension kan underlättas. Han fick dock inget gehör för detta från utskottsmajoriteten.
Så här skriver Jacob Forssmed i sin reservation:
— Jag kan konstatera att kundrörligheten generellt är mycket låg på pensionsförsäkringsmarknaden. Dessutom är flyttar inom kollektivavtalade försäkringar – trots väsentligt lägre avgifter – inte särskilt mycket vanligare än bland de dyra privata försäkringarna. Detta tyder på att sänkta flyttavgifter inte kommer att lösa alla problem med låg flyttfrekvens utan att det kan finnas andra hinder som behöver ses över. Därför bör regeringen låta utreda hur flytt av tjänstepension kan underlättas.
Riksdagen väntas fatta beslut i ärendet den 13 november.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av Finansutskottets betänkande.