SEB: ”SVT:s uppgifter stämmer med vår egen bedömning”
SEB försöker nu tona ned uppgifterna om SVT:s kommande rapportering om penningtvätt i Baltikum. I ett pressmeddelande i dag på morgonen meddelar SEB att de uppgifter om misstänkt penningtvätt som man tagit del av från SVT i allt väsentligt stämmer med bankens egen analys.
Det var i förra veckan som SEB först rapporterade om att man haft kontakt med SVT:s program Uppdrag granskning om ett inslag om misstänkt penningtvätt i Baltikum, som SVT planerar att sända senare under hösten.
Uppmärksamheten kring SEB fick dramatiska konsekvenser för värderingen av SEB:s aktie. Värdet på SEB rasade direkt med över 14 procent. Ägarna som sålde hade alldeles säkert utvecklingen för Swedbank i färskt minne.
I dag på morgonen meddelar SEB att man har tagit del av en lista med 194 företagsnamn från Uppdrag granskning. Enligt SEB har man jämfört namnen på den listan med den interna analys som banken har genomfört, och som legat till grund för den bedömning och de uttalanden banken har gjort kring den baltiska verksamheten.
SEB menar att namnen på SVT:s lista i allt väsentligt täcks av bankens egen analys, och inte på något sätt i grunden förändrar den bedömning man redan har gjort.
— Namnen på SVT:s lista är hanterade sedan tidigare där cirka 95 procent av kundrelationerna är avslutade. När SEB har upptäckt misstänkt aktivitet har detta rapporterats till relevant finanspolis. Ett fåtal kunder finns kvar hos SEB. SEB:s bedömning är att dessa kvarvarande kunder möter de kriterier som banken ställer och att det inte har funnits skäl att avsluta kundrelationerna med den information SEB har om kunderna idag. SEB arbetar löpande med att säkerställa att SEB:s kunder lever upp till bankens krav, heter det i rapporteringen från SEB i dag.
Enligt SEB är en majoritet av namnen på listan är historiska kundrelationer från Estland. SEB i Estland fick kritik och rekommendationer från den estniska finansinspektionen redan år 2006 när det gällde hanteringen av kunder med hemvist utanför Estland. Samtidigt fick SEB information från en extern visselblåsare. Detta ledde då sammantaget till att SEB i Estland stärkte rutinerna, anmälde ett antal kunder till finanspolisen samt avslutade ett flertal kundrelationer.
SEB konstaterar också att de system man hade då för att förebygga och upptäcka penningtvätt var otillräckliga:
— Även om banken historiskt levt upp till regelverkens krav, kan vi med dagens kunskap konstatera att varken regelverk eller banksystemets förmåga var tillräckligt effektiva för att hantera penningtvättsrisker före 2008. Sedan dess har SEB:s förmåga att förebygga, upptäcka och rapportera misstänkt finansiell brottslighet förstärkts över tid. Regelverken har skärpts, medvetenheten har ökat och bankens rutiner, processer och system förbättrats. SEB gör sitt yttersta för att förhindra att banken blir utnyttjad för finansiell brottslighet. Däremot kan SEB inte garantera att banken varken har blivit eller kommer att bli utnyttjad, skriver SEB i sin pressinformation.
Banken försäkrar att om det skulle framkomma ny relevant information, så kommer man att vidta åtgärder.