Konsumentverket kritiserar telefonförsäljning av försäkringar

• Konsumentverket har funnit brister när det gäller telefonförsäljningen, bland annat av försäkringsprodukter.
Konsumentverket kritiserar nu försäljningsmetoderna när det gäller telefonförsäljning bland annat av försäkringsprodukter. Enligt Konsumentverket har konsumenter har hamnat i långa abonnemang eller inte förstått att de bundit sig vid ett avtal.
Konsumentverket har genomfört en granskning av nio olika bolag som arbetar med försäkringar, id-skydd och spärrtjänster.
Granskningen utgår från ett krav på skriftligt avtal vid telefonförsäljning, som infördes i lagen om distansavtal i september 2018.
Lagändringen innebär att ingen blir bunden av ett avtal bara genom att prata med en försäljare i telefon, oavsett vad som sägs och spelas in. För att avtalet ska gälla måste en konsument tacka ja skriftligen efter samtalet. Detta sker ofta genom ett sms som säljaren uppmanar kunden att signera eller svara ”ja” på.
Ett syfte med lagändringen var att ge konsumenterna viss betänketid vid telefonförsäljning.
Men Konsumentverkets granskning visar nu att företagens säljare inte alltid lämnar korrekt information till kunden i samband med den skriftliga bekräftelsen.
Av granskningen framgår också att säljarna inte är tillräckligt tydliga när de ringer upp om vad som är syftet med samtalet.
– Vi har sett att syftet med samtalet inte framgår direkt och tydligt. Tvärtom är det flera som börjar prata om risker och problem, säger Joel Westerlund, jurist på Konsumentverket, i en kommentar.
Företagen i granskningen blir nu föremål för fördjupad tillsyn av Konsumentverket.
Parallellt med detta pågår flera andra tillsynsärenden som rör telefonförsäljning av ID-skydd.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av förteckningen över de företag — däribland flera försäkringsbolag och förmedlarbolag — som ingår i granskningen.