Pensionsmyndigheten avfärdar flera tunga förslag från premiepensionsutredaren
Pensionsmyndigheten avfärdar flera av de tunga förslagen i utredningen om “ett bättre premiepensionssystem” som den särskilde utredaren Mikael Westberg lämnade i december. Bland annat tillbakavisar man förslaget att ge Sjunde AP-fonden ansvaret för valarkitekturen.
Den här veckan ska remissvaren på premiepensionsutredningen vara inlämnade.
Flera tunga remissinstanser har redan lämnat sina remissyttranden, däribland Pensionsmyndigheten.
Utredaren har bland annat föreslagit att Sjunde AP-fonden blir ny ansvarig myndighet för premiepensionssystemet.
Men i sitt remissvar avfärdar Pensionsmyndigheten alltså detta helt och hållet:
“Att en annan myndighet skulle kravställa valarkitekturen skulle bli både ineffektivt och dyrare och dessutom riskera att ge en sämre slutprodukt. Ansvaret ska samlas hos Pensionsmyndigheten, eftersom det vore olyckligt om ansvaret för valmiljön splittrades på två olika myndigheter. Den nya myndigheten bör inte heller avtala om krav på fondhandel och fondinformation, eftersom det avsevärt skulle försämra förutsättningarna för Pensionsmyndigheten att sköta det operativa ansvaret för fondhandel och fondinformation”, skriver Pensionsmyndigheten.
Myndigheten avstyrker även förslaget om att den nya myndigheten i lag ges uppdraget om att ansvara för hela kapitalförvaltningen i traditionella försäkringar.
“Några samordningsvinster med att flytta kapitalförvaltningen till den nya myndigheten kommer inte att uppstå, vilket utredningen hävdar. Pensionsmyndigheten måste behålla samma kompetens och resurser som tidigare inom kapitalförvaltning för att uppfylla sitt uppdrag. Pensionsmyndigheten avstyrker också förslaget om att den nya myndigheten inte ska stå under Finansinspektionens tillsyn”.
Pensionsmyndigheten stöder däremot förslaget om att dela upp förvaltningen i en sparandefas och utbetalningsfas. Men myndigheten anser i likhet med bland andra Inspektionen för socialförsäkringen att det då behövs ett separat avkastningsmål för utbetalningstiden.
“Det saknas förutsättningar idag för att uppnå målet om låg volatilitet under utbetalningstiden, då 80 procent av pensionärerna valt att ligga kvar i fondförsäkring med en relativt hög genomsnittlig risk i sina placeringar”.
Pensionsmyndigheten skriver också att det redan nu står klart tidpunkten för ikraftträdande behöver senareläggas. Särskilt vad gäller valarkitekturen, som enligt myndigheten bör samordnas med nya upphandlade fondtorget.
Nu är Pensionsmyndigheten långt ifrån ensam i sin kritik när det gäller Sjunde AP-fondens nya roll. En rad olika remissinstanser av dem som redan har lämnat in synpunkter, framför kritik mot förslaget att låta AP7 ansvara för upphandlingen av fonder till det nya fondtorget. Kritiken riktar in sig på att AP7 redan ansvarar för det dominerande statliga förvalsalternativet i fondtorget.
“Det skulle uppstå en intressekonflikt om AP7 ska välja ut konkurrenter till sig själv”, skriver bland andra Swedish House of Finance.
Inspektionen för socialförsäkringen skriver att förslaget att låta AP7 genomföra upphandlingen kräver ytterligare överväganden i lagstiftningsprocessen. ISF anser för övrigt att ett premiepensionssystem utan fondtorg och individuella fondval vore att föredra.
“Starka skäl talar för att avskaffa fondtorget och att begränsa pensionssparares val till ett mindre antal risknivåer. Till exempel finns redan redan tre riskprofiler i Sjunde AP-fondens utbud”, skriver ISF.
Landets pensionärsorganisationer vill gå ännu längre och avskaffa hela premiepensionssystemet. I likhet med bland andra LO vill pensionärsorganisationerna att premiepensionsmedlen istället överförs till inkomstpensionen.
Här kan du ta del av Pensionsmyndighetens remissvar, under förutsättning att du har ett abonnemang på Sak & Liv Premium.