Regeringens nya räddningspaket för företagen under coronakrisen

• Företrädare för regeringen och samarbetspartierna presenterade på måndagsmorgonen ett nytt krispaket som ska stötta arbetsgivarna under coronakrisen.
Staten betalar 90 procent av lönekostnaderna vid korttidspermittering, staten tar över arbetsgivarnas sjuklönekostnader i april—maj och företagen kan få anstånd med betalningar av arbetsgivaravgifter, preliminärskatter och moms. Det är innehållet i det nya krispaket som regeringen presenterade på måndagsmorgonen för att rädda företagen och jobben under coronakrisen .
Regeringsförslagen är tänkta att läggas fram i riksdagen i den extra ändringsbudget som beslutas av regeringen den 19 mars.
Förslagen bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Även oppositionspartierna har informerats om planerna.
Regeringen beskriver satsningen som ett kraftfullt paket som totalt kan ligga på 300 miljarder kronor, under förutsättning att hela likviditetsförstärkningen genom skattekontot utnyttjas fullt ut.
Det här är innehållet i det nya krispaketet:
• Staten betalar 90 % vid korttidspermittering.
Arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften genom att staten står för en större kostnad. Konstruktionen liknar korttidsarbete, men subventionsgraden utökas kraftigt. Arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen. Syftet är att rädda jobb i Sverige. Förslaget föreslås träda ikraft den 7 april och gälla under 2020 men tillämpas från och med i dag den 16 mars.
Här hittar du mer information om förslaget om korttidspermittering.
• Staten tar över alla sjuklönekostnader i april—maj
Staten föreslås tillfälligt ta hela kostnaden för alla sjuklönekostnader under april och maj. Även egenföretagare ersätts, genom en schabloniserad sjukpenning för dag 1-14.
• Likviditetsförstärkning via skattekontot
Företag kan få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månadsvis eller kvartalsvis. Företags anstånd omfattar tre månaders skatteinbetalningar och lämnas under längst 12 månader. Detta ersätter ett tidigare presenterat förslag. De nya reglerna föreslås börja gälla den 7 april 2020, men kan tillämpas retroaktivt från 1 januari 2020. Det innebär att företag som har betalat in skatt på sitt skattekonto för januari till mars kan få skatten återbetald från Skatteverket. Anstånd kommer, enligt informationen från regeringen, endast att beviljas företag som inte missköter sin ekonomi eller på annat sätt är oseriösa. Anstånd får inte heller beviljas företag som har större skatteskulder.
Här finns mer information om förslaget.
Förslagen om anstånd och korttid går nu enligt regeringen direkt till Lagrådet för snabb behandling.
Sedan tidigare har regeringen meddelat att staten kompenserar kommuner och regioner för extraordinära åtgärder och merkostnader inom hälso- och sjukvården och omsorgen kopplade till coronaviruset, och att karensdagen slopas till och med maj. Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Läkemedelsverket får ytterligare resurser, och medel anslås för smittbärarpenningen. Dessutom har Riksbanken meddelat att man lånar ut upp till 500 miljarder kronor till företagen via bankerna för att säkerställa kreditförsörjningen och Finansinspektionen har meddelat att man sänker den kontracykliska kapitalbufferten till noll för att värna kreditförsörjningen.
Här kan du ta del av regeringens lagrådsremiss om arbetsgivares anstånd med betalningar av avgifter och skatter, under förutsättning att du har ett abonnemang på Sak & Liv Premium.