Folksam: Digitaliseringen kräver anpassningar av kontorsnätet

• Kunderna går allt mer över till digitala tjänster och samtalen till de bemannade kundkanaler minskar stadigt. Mot den bakgrunden behöver det genomföras anpassningar av organisationen och kontorsnätet, säger Folksams presschef Kajsa Moström i en kommentar till neddragningarna i Gävle, Visby och Kristianstad.
Övergången till digitala tjänster leder till att kontorsnätet måste förändras. Detta är bakgrunden till beslutet att stänga kontor i Gävle, Kristianstad och Visby, skriver Folksam i en kommentar.
Folksam konstaterar att allt fler kunder vill sköta sina försäkringsärenden via digitala tjänster, och att detta har lett fram till att Folksam under flera år har genomfört strategiska kontorsförändringar. Verksamheten samlas nu till större kontor på orter, där det anses finnas goda möjligheter för rekrytering och utveckling av medarbetare, och därmed minskar även sårbarheten i verksamheterna, menar Folksam. Därför har man nu fattat beslut om att kontoren i Gävle, Kristianstad och Visby stängs den sista februari nästa år.
– Kunderna väljer allt oftare digitala kundmöten och lösningar där de själva är mer aktiva i olika digitala kanaler. Antalet samtal till våra bemannade kundkanaler minskar stadigt och mot den bakgrunden anpassar vi vår organisation och förändrar i kontorsnätet, säger Folksams presschef Kajsa Moström i en kommentar.
I Gävle och Kristianstad fortsätter lokal närvaro för exempelvis besiktningsmän, rådgivare och fackliga rådgivare från ett kontorshotell. I Visby däremot är verksamheten sedan tidigare begränsad; rådgivning och skadebesiktningar utgår redan i dag från Stockholm.
Folksam betonar att beslutet att stänga kontoren den sista februari 2021 har fattats redan tidigare och inte har någon koppling till corona-pandemin.
– Att stänga kontor är alltid ett svårt beslut med allt det innebär för berörda medarbetare. Att kommunicera de här förändringarna just nu kan uppfattas som dålig timing, men ingen vet vad som händer framöver. Vi ser därför inte att vänta med att genomföra förändringen skulle vara ett alternativ. Nu ger vi oss tid för omställning, säger Kajsa Moström.