Många undermåliga cykelhjälmar — Folksam kräver internationella tester

• Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare på Folksam, menar att det nu krävs en internationell standard för tester av cykelhjälmar, som på ett bättre sätt tar hänsyn till risken för hjärnskador vid sneda islag.
Inför internationella tester av cykelhjälmar för att öka säkerheten, motsvarande de bilkrocktester som utförs av Euro NCAP! Det kräver Folksam sedan de senaste cykelhjälmstesterna visar stor skillnad i säkerhet mellan olika hjälmar. Enligt Folksam skyddar fortfarande många godkända cykelhjälmar inte tillräckligt bra vid cykelolyckor.
– Vi har genomfört våra tester sedan 2012, och var först att med publicera konsumenttester av cykelhjälmar på ett sätt som visar på vad som händer vid en cykelolycka. Även om utvecklingen går framåt är det fortfarande för många hjälmar som godkänns som inte skyddar tillräckligt bra vid en cykelolycka, säger Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare på Folksam och ansvarig för testerna, i en kommentar.
I Sverige testas cykelhjälmar i dag bara för ett rakt islag. Det speglar hjälmens energiupptagningsförmåga, men inte hur hjärnan påverkas vid en cykelolycka. Folksams tester är betydligt tuffare och mer verklighetsnära, där man även testar snett islag. Vid sneda islag utsätts huvudet för rotationskrafter, som hjärnan är känslig för. Sneda inslag kan därför orsaka hjärnskakning och mer allvarliga hjärnskador och ge långvariga konsekvenser.
Folksam har i år genomfört testerna med stöd från intresseorganisationen Road Safety Trust i Storbritannien, för att kunna öka påverkan internationellt för att öka cykelhjälmarnas säkerhetsstandard.
– Konsumenttester likt Folksams hjälmtest är därför viktiga för att driva på utvecklingen av cykelhjälmars utformning. Förhoppningen är att få igång internationella konsumenttester likt Euro NCAP som testar fordon. På så sätt kan hjälmarnas säkerhetsstandard öka mer kraftfullt, säger Helena Stigson.
Totalt har Folksam i år testat 27 olika hjälmar. Priset varierar från 140 kronor till 3 200 kronor. Resultatet visar tydligt att priset inte är avgörande för hur bra en hjälm skyddar. Av konventionella hjälmar var Biltemas cykelhjälm MIPS bäst — samtidigt som den också var en av de billigaste testade hjälmarna.
Allra bäst i testet var airbaghuvudskyddet Hövding 3.0, som fick överlägset bäst testresultat både för stötupptagning och vid sneda islag. Jämfört med den sämsta hjälmen är det mer än sju gånger lägre risk att få en hjärnskakning vid ett slag mot huvudet om Hövding används.
– Generellt visar Folksams test att det finns en stor spridning av resultaten mellan hjälmarna i de olika testerna och att det därmed finns potential att göra dem säkrare. Alla de sju konventionella hjälmarna som får vår märkning Bra val har någon form av rotationsskydd. Men att en hjälm har rotationsskydd är ingen garanti för att det är en bra hjälm. En av de hjälmar som kommer sämst ut i testet har rotationsskydd, säger Helena Stigson.
Här kan du ta del av Folksams hela rapport om cykelhjälmstesterna.