Folksam: Uthyrarna bör ta ansvar för felparkerade elsparkcyklar!

• Kul med elsparkcykel! Men det gäller att se upp, elsparkcyklar är överrepresenterade i trafikolyckor, visar Folksams statistik. Enligt statistiken orsakas en del av olyckorna av felparkerade elsparkcyklar.
Uthyrarna bör ta ett större ansvar för hur deras elsparkcyklar parkeras, menar Helena Stigson, trafikforskare på Folksam, sedan en studie visat att felparkerade elsparkcyklar orsakar trafikolyckor för andra trafikanter. Enligt Folksam är i dag cirka 40 procent av elsparkcyklarna felparkerade.
Folksam har genomfört en studie av rapporterade skador under 2019 och våren 2020 med koppling till elsparkcyklar. Studien bygger dels på skador rapporterade till Folksam, dels på registreringar hos akutsjukvården.
Enligt studien är 83 procent av alla skador relaterade till elsparkscyklar singelolyckor. Men i 13 procent av fallen handlade det om att en annan trafikant skadades, antingen genom att bli påkörd av en elsparkcyklist eller av elsparkcyklar som låg i vägen och orsakade olyckan.
– Tidigare studier visar på att uppemot 40 procent av elsparkcyklar är felaktigt parkerade, och därmed riskerar att orsaka att andra trafikanter skadas. Uthyrarna skulle behöva ta ett större ansvar för hur deras elsparkcyklar parkeras, då de bevisligen orsakar olyckor när de exempelvis ställs mitt på cykelvägar och trottoarer utan visad hänsyn till andra trafikanter, säger Helena Stigson, forskare Folksam.
Av de rapporterade olyckorna beror drygt 20 procent på brister i vägmiljön, bland annat gropar, grus och halka som orsakar att elsparkcyklisten ramlar. Det är också vanligt att personskador uppstår då förarna kör in i en trottoarkant. Teknikfel, som att bromsarna inte fungerar eller orsakar kraftig inbromsning, bidrar till skadorna. Enligt statistiken står teknikfelen för 6 procent av skadorna medan handhavandefel bedöms ligga bakom cirka 18 procent av olyckorna.
− En stor del av olyckorna beror på att den som kör överskattar sin förmåga. Många olyckor sker exempelvis genom att elsparkcyklisten faller och skadas när de kör in i en trottoarkant. De små hjulen gör även att elsparkcyklarna lätt fastnar i spår på marken och slirar vid vått underlag och halka. Större hjul, hjälmanvändning och lägre hastigheter skulle förebygga en del av de skador som vi nu ser, säger Helena Stigson.
Cirka 44 procent av de rapporterade skadorna var huvudskador och endast 13 procent av förarna uppger att de burit hjälm.
− Med tanke på att det framför allt är huvudskador som uppstår vid elsparcykelolyckor är det väldigt viktigt att ha hjälm. Även här skulle uthyrarna kunna ta ett större ansvar. Det finns exempelvis uthyrare som erbjuder att hyra hjälm samtidigt. Det skulle kunna vara en väg att gå, säger Helena Stigson.
Förra året såg Folksam en stor överrepresentation av andelen elsparkcykelister som råkat ut för olyckor i jämförelse med andra trafikanter. De stod då för 14 procent av de inrapporterade skadorna. Folksams studie visar på att nära hälften av olyckorna inträffade nattetid, ofta under helger. Tidigare studier visar att 37 procent av de som var inblandade i en elsparkcykelolycka hade alkohol i blodet.