Skandia: Morgondagens pensionärer kan få problem med bostadköpet

 

• Skandiabankens VD Johanna Cerwall beskriver det som ett dolt och växande problem att morgondagens pensionärer riskerar att inte få råd med sitt planerade boende i framtiden. 

 

I nio av tjugo av Sveriges större städer kan det bli så att framtidens pensionärer inte kommer att kunna köpa en bostad, eftersom de riskerar att inte beviljas bolån. Det framgår av Skandias rapport ”Pensionär utan bostad” som publicerades på fredagsmorgonen. 

Skandia har kartlagt i vilka städer i Sverige en medelinkomsttagare kan förväntas ha råd med att köpa en bostad  vid pensionen. I rapporten har Skandia utgått från år 2047 som pensioneringsår.

Enligt rapporten är risken stor att morgondagens pensionärer inte får möjlighet att genomföra ett bostadsköp i nio av tjugo av Sveriges större städer. Mest problematiskt tycks det vara för dem som tänkt köpa en bostad på ålderns höst i Stockholm eller Göteborg.

— Det här är ett hittills dolt och växande problem på den svenska bostadsmarknaden. Det är bekymmersamt att så många seniorer inte kommer kunna flytta genom att köpa en bostad i framtiden. Trots att man arbetat hela livet och till och med gjort vinst på sin bostad riskerar man bli tvungen till att bo kvar. Regelverken behöver bli mer flexibla och ge utrymme för hänsyn till varje enskild individs livssituation, säger Skandiabankens VD Johanna Cerwall i en kommentar.

Problemet är dock inte isolerat till Stockholm och Göteborg. Enligt Skandia finns risken att framtida pensionärer inte ska kunna köpa bostad på platser som Halmstad, Jönköping och på Gotland.

— Vår rapport visar att detta är ett problem för hela Sverige. Det är inte bara negativt för individerna som drabbas, utan även för samhället i stort. I samma stund som en pensionär nekas bostadsköp stängs möjligheterna till så kallade flyttkedjor och andra grupper utestängs från att köpa bostad, säger Johanna Cerwall.

Flera faktorer ligger bakom den utveckling som målas upp av Skandia. Dit hör stigande priser på bostäder, problem att hitta hyresrätter och hårdare kreditregler vid köp av en bostad. Ytterligare en anledning är att pensionerna förmodligen inte blir så höga som man tidigare utgått från. Därigenom sänks det låneutrymme som pensionen kan ge hos bankerna.

— På sikt ser vi en stor och växande grupp av medelinkomsttagare med akademisk utbildning och som arbetat genom hela livet men som ändå inte kommer få en pension som motsvarar deras förväntningar. Varannan svensk tycker att pensionen bör motsvara 80 procent av slutlönen. I själva verket kommer de flesta istället få en pension på mellan 60–70 procent. Exakt hur det här kommer påverka bostadsmarknaden är svårt att säga, men det kommer helt klart att kunna leda till att fler pensionärer i framtiden nekas bostadsköp, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, i sin kommentar.

Skandia har utgått från offentlig statistik från bland annat SCB, Svensk mäklarstatistik och Allabrf.se, och undersökt om en genomsnittsinkomsttagare i framtiden kan komma att beviljas ett bostadslån i 20 olika städer stad. Skandia har utgått från ett typfall där en lärare i dag är mitt uppe i karriären vid 40 års ålder, och förväntas gå i pension vid 67 års ålder år 2047. I Skandias exempel bor personen i dag i en bostadsrätt som förväntas ge en reavinst när den säljs i samband med pensioneringen.

Här kan du ta del av Skandias rapport.

28 augusti, 2020
Gunnar Loxdal