Agria: Allt fler unga skaffar katt under corona-pandemin

 

De unga vill ha katt. Enligt Agrias statistik har kattägandet i gruppen 20—29 år ökat dubbelt så snabbt som hundägandet, under perioden mars— juli. 

 

Många väljer att skaffa ett nytt husdjur under coronapandemin. Agrias statistik visar att många yngre personer som blir ägare till ett husdjur föredrar katter. 

Överlag dominerar katter i valet mellan att skaffa katt och hund. I dag finns cirka 1,2 miljoner katter i Sverige vilket innebär att katten är landets mest populära husdjur.

Totalt sett är den grupp av djurägare som har ökat mest under pandemin 40—49 åringar. I den gruppen är ökningen av kattägande ungefär lika stor som ökningen av hundägande, visar Agrias statistik som bygger på antalet nya försäkrade hundar och katter under perioden mars—juli jämfört med motsvarande period föregående årKattägandet i åldersgruppen 40—49 år har ökat med 19 procent medan hundägandet har ökat 15 procent.

I den yngsta åldersgruppen i Agrias statistik, personer mellan 20 och 29 år, har kattägandet däremot ökat dubbelt så mycket som hundägandet.

— Det är kul att se katternas popularitet bland yngre personer, att ha ett djur i unga år betyder ofta att djurägandet fortsätter upp i åldrarna.  En katt bjuder på ett härligt sällskap, men kräver också omsorg och det är viktigt att vika tid för kattens behov, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Överlag har antalet husdjur ökat i de nästan alla åldersgrupper. Undantaget är personer i grupperna 60—69 år samt 70 år och uppåt där man kan se en viss minskning. Detta skulle kunna bero på att äldre människor lever mer isolerat och undviker de nya kontakterna som ett djurköp innebär. Det kan möjligen också spegla en oro över att själv drabbas av corona, och vem ska då ta hand om djuret?

Enligt Agria är en annan tydlig trend att många av de nyblivna hundägarna ofta besöker veterinären.

— I vår skadereglering syns det tydligt att många av de nya valparna besöker veterinären ofta, utan att ha några egentliga skador eller sjukdomar. Jag tolkar det som att många har skaffat sitt första djur och är osäkra. Med veterinärbesöket får de bekräftat att djuret mår bra, säger Patrik Olsson.

31 augusti, 2020
Gunnar Loxdal
ANNONS

Skandia: Pensionsåtagandet i kommunerna steg till 482 Mdr kr

10 timmar Läs mer
Håkan Nyberg har utsetts till ny VD för Fundler
10 timmar Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
Forena: Försäkringsbranschen kan återupprätta arbetsskadeförsäkringen
7 timmar Läs mer

Nu har Sampo fått myndigheternas godkännande för köpet av Hastings

15 timmar Läs mer
ANNONS
Pensionsval i Fora skjuts upp på obestämd framtid efter EU-dom
8 timmar Läs mer
"Systemet är riggat för höginkomsttagare."
Socialförsäkringsminister uttalar sig i Svenska Dagbladet om det pensionssystem hans eget parti varit med och konstruerat.
Eiopa: Hög tid för försäkringsbolag att förbereda sig för hård brexit
10 timmar Läs mer
Säkra rekryterar Johan Lück – satsar på transportförsäkring
14 timmar Läs mer
2,2 procents avkastning i AMF årets första nio månader
14 timmar Läs mer
Solid Försäkring ökade resultatet med 57 % till 44 Mkr
15 timmar Läs mer
Agria: Här är hundraserna som lever längst!
1 dag Läs mer
Ny dom om Gondolen kan bli kostsam för försäkringsbolagen
1 dag Läs mer