Agria: Allt fler unga skaffar katt under corona-pandemin

 

De unga vill ha katt. Enligt Agrias statistik har kattägandet i gruppen 20—29 år ökat dubbelt så snabbt som hundägandet, under perioden mars— juli. 

 

Många väljer att skaffa ett nytt husdjur under coronapandemin. Agrias statistik visar att många yngre personer som blir ägare till ett husdjur föredrar katter. 

Överlag dominerar katter i valet mellan att skaffa katt och hund. I dag finns cirka 1,2 miljoner katter i Sverige vilket innebär att katten är landets mest populära husdjur.

Totalt sett är den grupp av djurägare som har ökat mest under pandemin 40—49 åringar. I den gruppen är ökningen av kattägande ungefär lika stor som ökningen av hundägande, visar Agrias statistik som bygger på antalet nya försäkrade hundar och katter under perioden mars—juli jämfört med motsvarande period föregående årKattägandet i åldersgruppen 40—49 år har ökat med 19 procent medan hundägandet har ökat 15 procent.

I den yngsta åldersgruppen i Agrias statistik, personer mellan 20 och 29 år, har kattägandet däremot ökat dubbelt så mycket som hundägandet.

— Det är kul att se katternas popularitet bland yngre personer, att ha ett djur i unga år betyder ofta att djurägandet fortsätter upp i åldrarna.  En katt bjuder på ett härligt sällskap, men kräver också omsorg och det är viktigt att vika tid för kattens behov, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Överlag har antalet husdjur ökat i de nästan alla åldersgrupper. Undantaget är personer i grupperna 60—69 år samt 70 år och uppåt där man kan se en viss minskning. Detta skulle kunna bero på att äldre människor lever mer isolerat och undviker de nya kontakterna som ett djurköp innebär. Det kan möjligen också spegla en oro över att själv drabbas av corona, och vem ska då ta hand om djuret?

Enligt Agria är en annan tydlig trend att många av de nyblivna hundägarna ofta besöker veterinären.

— I vår skadereglering syns det tydligt att många av de nya valparna besöker veterinären ofta, utan att ha några egentliga skador eller sjukdomar. Jag tolkar det som att många har skaffat sitt första djur och är osäkra. Med veterinärbesöket får de bekräftat att djuret mår bra, säger Patrik Olsson.

31 augusti, 2020
Gunnar Loxdal