Svedea: Politikerna duckar för utförseln av stulna båtmotorer
DebattSvedea kritiserar att ansvariga politiker inte lyckas stävja den utförsel av stulna båtmotorer som nu åter sker från Sverige när Europas gränser åter har öppnas upp. Nu vill Svedea se en snabb lagändring som ger Tullen utökade befogenheter.
Svedea påpekar att man under många år har uppmärksammat problemet med båtmotorstölder: Både med förebyggande åtgärder för att minska stöldriskerna och genom att försöka påverka politikerna att förbättra skyddet mot utförsel av stöldgods.
En utredning lades fram i februari där Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen gick igenom situationen och presenterade förslag på åtgärder. Men hittills har inte en enda åtgärd som föreslogs genomförts. De som drabbas är båtägarna, konstaterar Svedea.
– Att det i många fall är internationella ligor som ligger bakom båtmotorstölderna i Sverige är känt sedan länge. Den utredning som genomförts har bland annat föreslagit ökade befogenheter att stoppa utförseln av stöldgods. Det är bra, men det finns fortfarande inga beslut om de lagändringar som krävs. Nu ser vi tydliga tecken på att ligorna fått upp farten igen, precis som vi befarat, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkringar på Svedea.
– Nu kräver vi handlingskraft från ansvariga politiker – och vi vet att vi har flera hundra tusen fritidsbåtsägare bakom oss. Se till att Tullen får de resurser och befogenheter de behöver för att sätta stopp för det smörgåsbord vi dukat för internationella stöldligor i Sverige.
Under coronapandemins inledning första halvåret 2020 märktes en kraftig minskning av antalet båtmotorstölder. Men redan i juni – då gränserna började öppnas igen – sköt stölderna fart för att hamna på samma nivå som förra året.
– Statistik från Brottsförebyggandet Rådet (BRÅ) visar tydligt att de internationella stöldligorna är tillbaka i Sverige. Arbetet inom Båtsamverkan har en avskräckande effekt på båttjuvarna, men leder ofta till att de flyttar verksamheten och inriktar sig på oskyddade båtägare. Antalet båtrelaterade brott totalt för juni, juli och augusti ligger till och med högre än förra året, säger Rino Carlsson, nationell samordnare för Båtsamverkan på Polisen region Stockholm.