Sak & Liv använder cookies för att analysera trafiken & förbättra din användarupplevelse. Genom att använda webbplatsen så godkänner du detta. ✕

Logga in

Inte prenumerant? Klicka här för att registrera dig – helt gratis!

Glömt ditt lösenord?

Återställ ditt lösenord

  • Prenumerera nu
  • Platsannonser
  • Logga in
    • Mina sidor
    • Logga ut
Försäkringsnyheter i framkant
Lördag 23 September 2023
Sök
Search for:
2 ÅR OCH 21 dagar - Allmänt

Funktion för hållbarhetsregler underlättar arbetet med disclosureförordningen

Foto: Kompass Advokat

 

• Kawin Mårtensson och Camilla Dath är advokater på Kompass Advokat och arbetar med försäkringsrätt och finansiell reglering och implementering av nya regelverk.

 

DebattDisclosureförordningen är en del av EU:s regelverk. Förordningen — som träder i kraft i mars nästa år — innebär bland annat att det inte blir möjligt för försäkringsbolag att hävda i marknadsföringen att man investerar på ett hållbart sätt — utan att man samtidigt kan visa att man har rätt organisation, processer och styrdokument på plats. Kawin Mårtensson och Camilla Dath, advokater på Kompass Advokat, går i en artikel för Sak & Liv igenom hur försäkringsbolag behöver agera för att implementera disclosureförordningen i sitt arbete, till exempel genom en funktion för implementeringen av hållbarhetsreglerna. 

Bland alla hållbarhetsrelaterade frågor och regelkrav som kommer, är det i många avseenden disclosureförordningen som finansiella företag måste hantera först.

Vi går här igenom hur framförallt försäkringsföretag och andra företag som tillhandahåller pensionsprodukter berörs av disclosureförordningen och hur reglerna kan implementeras. Försäkringsföretag som omfattas av förordningen är de företag som tillhandahåller försäkringsbaserade investeringsprodukter (Ibips) eller utvecklar pensionsprodukter, till exempel företag som erbjuder kapital- och/eller pensionsförsäkringar. För en mer allmän beskrivning av de hållbarhetsrelaterade regelverken hänvisas till en tidigare artikel i ämnet skriven av Kompass Advokat.

Vilken nivå av hållbarhet?

Det första ett företag behöver göra för att implementera disclosureförordningen är att bestämma sig för en målbild. Vilken nivå ska vi lägga oss på?

Det har tidigare varit relativt problemfritt för företag att hävda att man arbetar aktivt för att främja klimat och hållbarhet. I och med de nya regelverken, där disclosureförordningen är en viktig del, kommer det att ställas regelkrav på ett helt annat sätt än tidigare.

Disclosureförordningen ställer nämligen krav på finansiella företag att vara transparenta med hur de i processer och rutiner integrerar hållbarhetsrisker och beaktar negativa konsekvenser för hållbar utveckling. Reglerna kräver också att företagen lämnar information om hållbarhetsrelaterade upplysningar med avseende på deras specifika produkter.

Regelverket reglerar visserligen inte hur företag ska bedriva sitt hållbarhetsarbete, men ett företag som till exempel inte har rätt organisation, processer och styrdokument på plats kommer inte att ha möjlighet att i marknadsföringen påstå att bolaget investerar på ett hållbart sätt.

Ur kommersiell synvinkel måste företag väga arbetet och resurserna med att lägga sig på en ”hög” hållbarhetsnivå mot möjligheterna att använda hållbarhet som en faktor i marknadsföring och säljarbete. I förordningen finns till exempel mer omfattande krav för produkter som har hållbar investering som mål jämfört med en produkt som främjar miljörelaterade egenskaper.

Förutom de rent kommersiella aspekterna finns också exempelvis styrningskrav från ägare och andra aktörer, för att inte tala om omgivningens förväntningar. För att kunna veta vilken nivå av hållbarhet som är lämplig och möjlig, måste företag inventera sitt nuvarande hållbarhetsarbete och kartlägga vad som redan finns, för att sedan jämföra det med regelverkskraven.

Vad finns inom företaget i dag?

Många företag som berörs av disclosureförordningen har redan kommit långt med arbetet med hållbarhetsfrågor. Ofta finns riktlinjer och rutiner för hur investeringar görs. Det finns i många fall också styrdokument om hållbarhet och många företag publicerar sedan länge hållbarhetsredovisningar. Vissa företag omfattas även av befintliga regelkrav om principer för aktieägarengagemang, och i det arbetet är det vanligt att hållbarhetsfrågor inkluderas. ­

Också organisationsmässigt har många företag sedan länge haft ett hållbarhetsfokus, när det gäller kapitalförvaltningen och på investeringsavdelningarna. Ofta finns en särskild hållbarhetsavdelning, eller i vart fall en utpekad hållbarhetsansvarig. Andra avdelningar som ofta arbetar med hållbarhetsfrågor är produkt, marknad och sälj, där de flesta befinner sig nära verksamheten.

Företag behöver nu gå igenom sitt produktutbud och kartlägga vilket hållbarhetsfokus som redan finns och som avspeglas i till exempel kapitalförvaltningen, produktutformning, förköpsinformation och rådgivningsprocessen; och hur allt detta påverkar företagets organisation.

Vad behöver göras (ytterligare)?

När disclosureförordningen börjar tillämpas gäller det att matcha verksamheten och målbilden för hållbarhet med de omfattande regelkraven. Om högsta nivå av hållbarhet eftersträvas kommer betydande arbete att krävas på många nivåer inom företaget, särskilt om den befintliga verksamheten inte redan ligger i framkant. Även företag som ligger långt fram kommer att behöva se över organisationen, styrdokument, information på hemsida, periodisk rapportering, produktinformation och förköpsinformation.

I huvudsak kan förordningen delas in i följande områden som särskilt måste hanteras:

  1. Styrdokument/policyer, information på företagets webbplats, artikel 3, 4, 5
  2. Förköpsinformation, artikel 6, 7, 8, 9
  3. Produktinformation på företagets webbplats, artikel 10
  4. Periodisk rapportering, artikel 11

Bland de regler som sannolikt innebär störst förändringsarbete kan nämnas artikel 4 och tillhörande förslag till tekniska standarder (RTS). Företag som avser att beakta hållbarhetsfrågor i bolagets investeringar måste informera om hur företaget beaktar investeringars huvudsakliga negativa konsekvenser på hållbarhetsfaktorer, i enlighet med omfattande och detaljerade regler. I förlängningen påverkar dessa krav också styrning och arbetssätt. Företag som inte beaktar investeringars huvudsakliga negativa konsekvenser måste informera om detta, och dessutom ange tydliga skäl till varför. Artikel 4 innehåller även liknande krav som avser om företag i dess rådgivning till kunder beaktar de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorer.

Vi kan också nämna artikel 10 som handlar om vilken produktspecifik information som måste publiceras på företagets webbplats. Även här finns omfattande och detaljerade regler, inklusive RTS. Artikel 34 i RTS innehåller specificerad information som i förlängningen innebär krav på interna processer och rutiner.

Projekt/organisation för implementering

Disclosureförordningen utgör ett regelverk som kräver en metodik för implementering som kan jämföras med tidigare regelverk, såsom GDPR-förordningen och IDD-regelverket. För många företag kommer det därför att krävas en särskild utsedd organisation (till exempel befintlig avdelning för regelverksimplementering) eller ett särskilt upprättat projekt för att analysera och implementera de nya kraven.

Tidigare har det ofta varit tillräckligt att personer inom främst kapitalförvaltning och investeringar har arbetat med hållbarhetsfrågor. Kraven som disclosureförordningen ställer upp innebär med stor sannolikhet att även jurister kommer att behöva involveras i arbetet, framförallt i implementeringsskedet. Fokus bör fortsatt ligga på verksamheten, investeringar, produkter och kunder, men den direkta kopplingen till detaljerade regler är en ny aspekt av hållbarhetsarbetet.

Stora delar av förordningen och RTS börjar gälla den 10 mars 2021. Om inte implementeringsarbetet redan pågår är det hög tid att sätta igång.

Genomförande och arbetet framåt

I denna artikel har vi fokuserat på disclosureförordningen, men måste också nämna den kommande taxonomiförordningen som kommer att ha direkta kopplingar till delar av disclosureförordningen. Utöver detta kommer även nya hållbarhetskrav att ställas upp genom revideringar av befintliga regelverk, till exempel inom områdena företagsstyrning (Solvens II) och produkt och rådgivning (IDD). Det kan därför vara klokt att ha en mer permanent funktion för hållbarhetsrelaterade regelkrav och dess implementering. En sådan funktion kan dessutom arbeta för att ge företaget ett försprång inom till exempel riskhantering och produktstyrningsprocesser, vilket kommer påverka möjligheterna att marknadsföra företaget och dess produkter som hållbara.

3 705
2 oktober, 2020

Dina nya karriärmöjligheter

  • Gruppchef djurskador
    Stockholm company logo
  • Kompass Advokat söker senior biträdande jurist inom försäkringsrätt och finansiell reglering
    Stockholm company logo
  • Head of Midmarket Sweden
    Stockholm company logo
Se alla lediga jobb

Relaterade artiklar

  • 18 dagar
    Malin Atran blir biträdande jurist på Kompass Advokat
  • 1 månad
    FI: De största svenska bankerna klarar EU:s stresstest utan problem
  • 2 månader
    Nya definitioner från EU av vad som utgör finansiell rådgivning
  • 2 månader
    FI granskar försäkringsbolagens hållbarhetsredovisningar
  • 3 månader
    Svensk Försäkring: Stoppa planerna på prisreglering av försäkring!

Åtal för försök till bedrägeri mot Länsförsäkringar Bergslagen

1 dag Läs mer
Tydliga går in som delägare i Vissom
1 dag Läs mer
SENASTE NYTT FRÅN SAK & LIV PREMIUM
cover image
Svenska Fribrevsbolaget Holding - årsredovisning 2022
2023-09-21
cover image
ARN:s beslut om Gjensidiges bilförsäkring
2023-09-21
cover image
Svenska Fribrevsbolaget Försäkring - årsredovisning 2022
2023-09-21
KÖP PREMIUM
Fondo och Sharpfin lanserar digital helhetslösning för kapitalförvaltare
Läs mer

Cancergåtan skapar intressanta investeringsmöjligheter

Läs mer
ANNONS

De senaste nyheterna
  • 1 dag
    Björn Dalemo: Vi måste prata om hur vi använder kraftfulla modeller
  • 1 dag
    Tydliga går in som delägare i Vissom
  • 1 dag
    Åtal för försök till bedrägeri mot Länsförsäkringar Bergslagen
  • 1 dag
    Per Johan Gidlund hoppas på fullsatt på InsureNet i november
  • 1 dag
    FI:s kommunikationschef Annika Zervens lämnar sin tjänst
Björn Dalemo: Vi måste prata om hur vi använder kraftfulla modeller
1 dag Läs mer
"Jämställda pensioner ska inte avgöras av tvåsamhet"
Folksams Håkan Svärdman kritiserar att flera av Pensionsmyndighetens förslag om mer jämställda pensioner endast påverkar kvinnor i parrelationer
Veckans mest lästa
  • 8 dagar
    Pensionsmyndigheten stämmer SEB på 471 miljoner kronor
  • 8 dagar
    Ny advokatbyrå med fokus på bank, försäkring och finans
  • 4 dagar
    ”Försäkringsbranschen har inte kommit särskilt långt inom AI”
  • 4 dagar
    Här är Länsförsäkringsbolagen som byter varumärke till LF redan i år
  • 4 dagar
    Easy Peasy Insurance ökade volymen med över 400 procent på ett halvår
Premium
ARN: Gjensidige ska ersätta kostnad för motorhaveri på begagnad bil
2 dagar Läs mer
Per Johan Gidlund hoppas på fullsatt på InsureNet i november
1 dag Läs mer
Slagläge för småbolag efter period av kräftgång
Läs mer
FI:s kommunikationschef Annika Zervens lämnar sin tjänst
1 dag Läs mer
Länsförsäkringar Bank uppfattas som mest hållbar av kunderna
2 dagar Läs mer
Nu har Naventi Fonder bytt namn till Ruth Asset Management
2 dagar Läs mer
Läs in fler artiklar

Sak & Liv Premium

Branschrapporter

Här finns Sak & Livs egna branschrapporter – med sammanställningar, analyser och fördjupningar kring aktuella ämnen.

Nyhetsfördjupning

Våra nyhetsfördjupningar ger dig en snabb bakgrund så fort det händer något av extra stort intresse i branschen.

Porträtt

Här möter du några av branschens mest intressanta personer och företag. Klicka för att läsa mer!

Rättsdokument

Här hittar du domar, stämningsansökningar och andra intressanta dokument med koppling till rättsfall som rör pensioner och försäkringar.

Årsredovisningar

Vi har samlat årsredovisningar för några av de mest centrala företagen i pensions- och försäkringsbranschen.

Allmänt

Utredningar, myndighetsrapporter, sammanställningar – här hittar du dokument av olika slag som vi tror att du kan vara nyfiken på!

Svenska Fribrevsbolaget Holding - årsredovisning 2022

Svenska Fribrevsbolaget Holdings årsredovisning för 2022.
2023-09-21

ARN:s beslut om Gjensidiges bilförsäkring

ARN har fattat beslut i ett ärende som avser en bilförsäkring i Gjensidige för en begagnad bil.
2023-09-21

Svenska Fribrevsbolaget Försäkring - årsredovisning 2022

Svenska Fribrevsbolaget Försäkrings årsredovisning för 2022.
2023-09-21

Domstolsavgörande om KPA Tjänstepensionförsäkrings aktiekapital

Stockholms tingsrätt har avgjort att KPA Tjänstepensionsförsäkring har rätt att minska sitt aktiekapital.
2023-09-20

Nordnets uppvaktning av finansdepartementet om provisionförbud

Nordnet har uppvaktat finansdepartementet gällande förslag på provisionsförbud.
2023-09-20

Regeringens budgetproposition för år 2024

Den 20 september överlämnade regeringen sin budgetproposition för år 2024.
2023-09-20
Läs in fler dokument

HD:s nej till PT i tvist om epidemiavbrottsförsäkring (2)

Högsta domstolen har beslutat att inte meddela prövningstillstånd i tvist om epidemiavbrottsförsäkring mellan sju restaurangföretag i Västsverige och Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.
2023-09-14

HD:s nej till PT i tvist om epidemiavbrottsförsäkring (1)

Högsta domstolen har beslutat att inte meddela prövningstillstånd i tvist om epidemiavbrottsförsäkring mellan ett cateringföretag och Länsförsäkringar Jönköping.
2023-09-14

Bolagsordning för H&M:s nya captive

Hennes & Mauritz har ansökt om att starta ett nytt captivebolag i Sverige.
2023-09-12

Hedvig AB - årsredovisning 2022

Hedvig AB:s årsredovisning för 2022.
2023-09-08

HFD:s beslut om Skatterättsnämndens besked om aktier i Dina Försäkring AB

Högsta förvaltningsdomstolen har fattat beslut i två ärenden som överklagats från Skatterättsnämnden, gällande klassificering av aktier i Dina Försäkring AB. Detta ärende avser Dina Försäkringar Göta.
2023-09-07

IMY:s beslut om Trygg-Hansa

Integritetsskyddsmyndigheten konstaterar i ett beslut att Trygg-Hansa har behandlat personuppgifter i strid med dataskyddsförordningen.
2023-08-30

SFM:s skrivelse till Daniel Barr om dialogmöte

I en skrivelse till Daniel Barr framför Svenska Försäkringsförmedlares förening ett önskemål om ett möte.
2023-09-19

IMY:s beslut om Trygg-Hansa

Integritetsskyddsmyndigheten konstaterar i ett beslut att Trygg-Hansa har behandlat personuppgifter i strid med dataskyddsförordningen.
2023-08-30

ARN:s beslut om Gjensidiges bilförsäkring

ARN har fattat beslut i ett ärende som avser en bilförsäkring i Gjensidige för en begagnad bil.
2023-09-21

Dunstan AB - årsredovisning 2022

Dunstan AB - årsredovisning 2022
2023-08-28

Svenska Fribrevsbolaget Holding - årsredovisning 2022

Svenska Fribrevsbolaget Holdings årsredovisning för 2022.
2023-09-21

Erika Försäkring — årsredovisning 2022

Erika Försäkrings årsredovisning för 2022.
2023-08-29
Ansvarig utgivare: Gunnar Loxdal, 0706 94 60 48
Mejladress till redaktionen: nyheter@forsakringsanalys.se
Vår postadress: Skandinavisk Försäkringsanalys, Helgag. 36M, 118 58 Stockholm
Om Sak & LivKontakta ossPlatsannonserAnnonsera

Missa inga viktiga nyheter om försäkring och pension!

Prenumerera på Sak & Liv Premium
– HELT KOSTNADSFRITT I 30 DAGAR!
Prenumerera nu

Har du redan ett konto? Logga in

Följ oss gärna i sociala medier: