”Bolagen bör förbereda sig på tillsyn av produktstyrning”

• Artikeln är författad av advokaterna Kawin Mårtensson och Camilla Dath som är verksamma vid Kompass Advokat.
Försäkringsbolagen bör redan nu förbereda sig på en eventuell tillsyn från Finansinspektionen av sina processer för produktstyrning, genom att ta del av Eiopas rapport i ämnet. Det menar advokaterna Kawin Mårtensson och Camilla Dath vid Kompass Advokat i en analys av läget när det gäller FI:s tillsyn av produktstyrning inom försäkringsbranschen.
Redan i FI:s konsumentskyddsrapport 2020, som publicerades i februari i år, aviserades att FI kommer att kartlägga försäkringsföretagens och förmedlarnas processer för produktgodkännande, inklusive identifiering av målgrupp. I kartläggningen ingår även försäkringsföretagens rådgivning och ersättningssystem. Ett led i kartläggningen kan antas vara den PM om FI-tillsynen om distribution av livförsäkringar som publicerades den 22 oktober. Efter det har FI också efterfrågat några utvalda försäkringsföretags produkttillsyns- och styrningspolicier. Detta kom strax efter att Eiopa publicerade en rapport om just tillsynen över produktstyrning och produktgodkännande.
I stora delar kan rapporten från Eiopa fungera som en handbok för både företag under tillsyn och de nationella tillsynsmyndigheterna, inklusive FI. I rapporten från Eiopa nämns bland annat följande punkter som viktiga delar:
- Hur har produktstyrningsprocessen tillämpats för specifika produkter?
- Hur har tillämpningen av produktstyrningsprocessen dokumenterats? Här nämns mötesprotokoll och specifik dokumentation för specifika produkter som en nyckel för att kunna förklara hur de olika stegen i produktstyrningsprocessen har efterlevts.
- Har målmarknaden definierats och följts upp på relevant sätt? Här nämns vikten av att det måste finnas personer som arbetar med detta som har tillräcklig kompetens inom konsumentskydd, marknadsföring, juridik och regelefterlevnad.
- Har produkttester genomförts och lett till ändringar i produkter med anledning av t.ex. faktiska omständigheter som har eller kan ha en negativ påverkan på kunderna?
- Har distributionssystemet följts upp på ett relevant sätt, t.ex. genom översyn av huruvida målmarknaden har följts och övervakning av anknutna förmedlare?
- Hur har produktstyrningsprocessen efterlevts vid outsourcad verksamhet?
- Är det tydligt att styrelsen, juristfunktionen, compliancefunktionen, riskhanteringsfunktionen och internrevisionsfunktionen är tillräckligt involverade i relevanta delar av produktstyrningsprocessen?
- Finns relevanta processer för uppföljning och åtgärder? Det kan handla om ändring i distributionssystemet, målmarknaden och produktinformationen.
En viktig del som inte kan understrykas nog är vikten av dokumentation. Det finns ett uttryckligt dokumentationskrav i artikel 12 i POG-förordningen, och Eiopa skriver följande i sin rapport:
”The overall product monitoring and review supervisory activities aim to establish whether:
[…] There exists documentation that includes the rationale and reasoning behind the decisions made / actions taken in relation to the product monitoring and review activities; and There exists documentation of activities related to product monitoring and review, such as: follow-up actions, complaints received, expectations of customers expressed during claims handling process, monitoring reports, number of sales outside the target market and minutes for POG-related meetings.”
Vår bedömning är att FI med högsta sannolikhet har/kommer att ta intryck av EIOPA:s rapport. Vi rekommenderar därför försäkringsföretag och förmedlare att gå igenom rapporten och se över sin process för produkttillsyn för att säkerställa regelefterlevnad och förbereda sig inför en eventuell FI-tillsyn.