SRN: Kompletteringsregeln kan inte användas vid bonuslöneväxling

• Nej, säger Skatterättsnämnden! Enligt Skatterättsnämndens beslut kan pensionsavtalet i samband med bonusväxlingen inte ses som en utfästelse om pension som är otillräckligt tryggad enligt kompletteringsregeln. Beslutet har överklagats av företaget.
Får ett företag att göra avdrag enligt kompletteringsregel för en lönebonus till medarbetarna där bonusen växlas över till en tjänstepensionspremie? Nej, menar Skatterättsnämnden i ett färskt beslut och ansluter sig därmed till Skatteverkets bedömning.
Bakgrunden är en ansökan från ett företag som har ett system för bonuslön till medarbetarna. Företaget överväger nu att erbjuda löneväxling av bonusen till en engångspremie i en tjänstepensionsförsäkring.
Tanken är att bolaget först gör en pensionsutfästelse och skriver ett avtal med den anställde och därefter betalar in premien. Fram till dess att premien har inbetalats in är utfästelsen otillräckligt tryggad, menar företaget. Företaget menar därför att denna typ av löneväxling borde rymmas inom ramen för kompletteringsregeln i inkomstskattelagen, ifall den inte skulle rymmas inom huvudregeln. Enligt företaget bör det inte ha någon betydelse för avdragsrätten att tjänstepensionspremien är finansierad genom bonusväxling eller att bonusväxling till en engångspremie kan komma att ske upprepade gånger för en och samma anställd.
För att klargöra om det blir avdragsrätt för pensionspremien har bolaget nu ställt en fråga till Skatterättsnämnden. Man har dels frågat om det spelar någon roll för bedömningen om premien betalas in omgående eller något senare, dels frågat om det är möjligt att få avdrag enligt kompletteringsregeln vid flera olika tillfällen när det görs bonusväxling.
Så här beskriver Skatterättsnämnden bolagets frågeställning:
— Bolaget vill ha svar på om man har avdragsrätt för engångspremien enligt kompletteringsregeln i 28 kap. 7 § under år 2 om premien betalas i direkt anslutning till pensionsavtalet (fråga 1 a) alternativt om premien betalas vid ett senare tillfälle (fråga 1 b). Vidare vill bolaget ha klarlagt om avdrag kan medges enligt kompletteringsregeln för en ny premiebetalning år 3 om bolaget och den anställde har genomfört en bonusväxling enligt fråga 1 och år 3 vill genomföra en bonusväxling enligt samma förutsättningar (fråga 2).
Skatteverkets inställning i ärendet är att det — för att kompletteringsregeln ska kunna tillämpas — ska handla om ett tryggande som är bristfälligt eller eftersatt. Och så är inte fallet i det här tänkta upplägget, menar Skatteverket.
— Den omständigheten att pensionsutfästelsen är av engångskaraktär och framgår av ett särskilt upprättat avtal innebär inte att tryggandet, dvs engångsbetalningen av premien under året efter intjänandet, har föranletts av att utfästelsen är otillräckligt tryggad. Att pension utfästs vid sidan av en pensionsplan innebär inte heller att utfästelsen av den anledningen ska anses otillräckligt tryggad eller att bolaget köper ikapp ett bristfälligt tryggande. Avdrag ska därför inte medges, menade Skatteverket.
Så här skriver Skatterättsnämnden i sitt beslut:
— Kompletteringsregeln gör det möjligt att med avdragsrätt trygga en pensionsutfästelse utöver de beloppsbegränsningar som gäller enligt huvudregeln. Av förarbetena framgår att den är tänkt för fall där den anställdes pensionsskydd tidigare varit bristfälligt och i fall där tryggandet är otillräckligt i förhållande till pensionsavtalet. Enligt Skatterättsnämndens uppfattning talar systematiken i lagstiftningen, med en huvudregel och en kompletterande bestämmelse, samt de uttalanden som gjorts i förarbetena för att bestämmelsen inte är tillämplig i ett fall som detta.
Enligt uppgift har Skatterättsnämndens beslut överklagats av företaget.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av Skatterättsnämndens beslut.