If: Sju av tio saknar arbetsplats i hemmet
Fler än sju av tio som arbetar hemma saknar en separat arbetsplats i hemmet, visar en färsk undersökning från If
Undersökningen genomfördes av Syno International på uppdrag av If, och besvarades av 1 516 personer från olika onlinepaneler under perioden 27 november—2 december.
Den pågående coronapandemin har förändrat arbetslivet för många svenskar, nu när alla som kan har uppmanats att arbeta hemifrån.
Det verkar också som om hemarbetet är här för att stanna. Många kontorsanställda kommer förmodligen att arbeta hemifrån åtminstone en del av sin arbetstid, även efter pandemin.
Enligt Ifs undersökning har endast 28 procent av svenskarna en separat arbetsplats eller ett arbetsrum i hemmet. Med andra ord saknar 72 procent en separat arbetsplats hemma. Av de som någon gång arbetar hemma är det vanligast alternativet att arbeta i vardagsrummet — 46 procent — eller köket — 36 procent. Drygt 5 procent arbetar i hallen och drygt 2 procent säger sig ibland arbeta från badrummet. Cirka 3 procent arbetar ibland från ett café eller en annan plats i närheten av hemmet, trots de restriktioner som gäller under pandemin.
Men hur ser det egentligen ut med försäkringarna om man drabbas av olycksfall i hemmet, när hemmet också fungerar som en arbetsplats?
– För det första kan vi konstatera att svenska arbetstagare har ett bra skydd. De allra flesta är bra försäkrade mot olyckor som sker under arbetstid i Sverige. Men pandemin och hemarbetet har aktualiserat ett antal aspekter som är bra att känna till, säger Beatrice Hamnström som arbetar med personförsäkringar på försäkringsbolaget If.
– Hemarbete öppnar för nya gränsdragningar. När arbetstid och fritid flyter ihop blir det svårt att avgöra vad som är vad. Det är antagligen inte att betrakta som arbetstid om du går en promenad för att handla lunch under hemarbetet – även om det hade varit det om du gått från kontoret i stället.
Skyddet vid hemarbete är långt ifrån lika omfattande som skyddet på en arbetsplats. Ifall du ramlar i trappan under en paus täcks du exempelvis inte av arbetsskadeförsäkringen. Däremot täcks du av arbetsskadeförsäkringen om du skadar sig på själva arbetsmaterialet.
Dagens arbetsskadeförsäkring är med andra ord inte anpassad efter dagens sätt att arbeta. Det är sannolikt att både den lagstadgade och den kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen med tiden anpassas efter ett arbetsliv där allt fler tillbringar en del av arbetstiden hemma. Till dess kan det vara klokt att själv se över sitt försäkringsskydd, menar If.
If menar bland annat att det kan vara klokt att ha en egen olycksfallsförsäkring som täcker både arbetstid och fritid, om inte arbetsgivaren väljer att inkludera även de anställdas fritid när hen tecknar en olycksfallsförsäkring för sina anställda. En privat olycksfallsförsäkring täcker personskador och det som personen har på sig, till exempel glasögon.
Om du tappar jobbdatorn i marken hemma täcks det varken av olycksfallsförsäkring eller av hemförsäkring, utan av arbetsgivarens egendomsförsäkring.
– Pandemin har i viktiga avseenden förändrat vårt arbetssätt under oöverskådlig tid. Arbetsgivare bör informera sina medarbetare om vilka försäkringar de omfattas av och, kanske ännu viktigare, vilket försäkringsskydd som arbetsgivaren inte tillhandahåller. Det kan minska de olyckliga konsekvenserna som annars kan bli resultatet av det moderna arbetssättet och det äldre regelverket, säger Beatrice Hamnström.