Länsförsäkringar: Män går inte ned på deltid när de får barn

• Emma Persson är privatekonom på Länsförsäkringar.
Många män har som ambition att fortsätta att arbeta heltid när de har fått barn — till skillnad från kvinnor där fler än hälften säger att det är väldigt sannolikt eller ganska sannolikt att de kommer att minska sin arbetstid. Det framgår av en undersökning från Länsförsäkringar, som påpekar att denna skillnad också påverkar de framtida pensionerna.
Länsförsäkringar har i samarbete med Novus under november frågat 1 022 personer i åldrarna 20–40 år om hur stor är sannolikheten är att de går ned i arbetstid om eller när de får barn?
Enligt Länsförsäkringar har medvetenheten om att deltidsarbete kan påverka pensionen och den framtida karriären ökat.
Trots det är det betydligt vanligare att kvinnor arbetar deltid än att män gör det. Av männen är det 42 procent som svarar att det inte alls är sannolikt att de minskar sin arbetstid medan motsvarande siffra för kvinnor är 16 procent. Hela 52 procent av kvinnorna anser att det är väldigt eller ganska sannolikt att de minskar sin arbetstid om de får barn medan motsvarande siffra för män är 32 procent.
— Redan i 25—40-årsåldern är skillnaderna stora mellan hur mycket pensionskapital kvinnor och män har. Givet det vi vet om hur stor påverkan deltidsarbete kan få på framtida inkomst, är det skrämmande att se att den här fördelningen av deltidsarbete kommer fortsätta även för kommande generationer och att så få verkar ha koll på hur pensionssystemet fungerar, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, i en kommentar.
Beräkningar visar att år 2018 hade kvinnor 76 procent av mäns arbetsinkomster och 69 procent av männens pension. Både Pensionsmyndigheten och regeringen har konstaterat att kvinnors lägre pension inte grundar sig i ett ojämställt pensionssystem utan på ett ojämställt arbetsliv där kvinnor oftare arbetar deltid och inom yrken med lägre inkomster.
— Det finns normer och föreställningar om vem som ska göra vad, både i yrkeslivet och i hemmet, men nu är det dags att tänka nytt och på vilka konsekvenser ett val kan få på lång sikt, säger Emma Persson.
Hon pekar också på tre saker som kan förbättra för den som är hemma mer;
• Betala i relation till inkomsten. Som kvinna gäller det att se om sitt eget hus i större utsträckning och se till att fördelningen blir rättvis och att det finns utrymme att spara till sig själv och sin pension. Det kan exempelvis göras genom att man betalar utgifter i hushållet i förhållande till hur mycket man tjänar.
• Öka medvetandet om hur deltid påverkar pensionen. Trots att arbetsgivaren inte kan påverka hur familjer fördelar sin föräldraledighet så kan arbetsgivaren förklara för den som vill arbeta deltid hur det påverkar pensionen. Den som ansöker om att arbeta deltid kan be om ett samtal med personalavdelningen som med några räkneexempel kan visa hur deltiden kan komma att påverka den framtida pensionen.
• Kompensera med annat sparande. Vill den ene partnern ändå vara hemma mer än den andre, finns det sätt att kompensera varandra. Exempelvis genom att kompensationsspara i ett enskilt sparande eller föra över premiepensionspengarna.