If varnar för att elda för mycket under köldknäppen
If varnar nu för att elda för hårt i kaminerna under den pågående köldknäppen i landet. ”För höga temperaturer i skorstenen kan påverka omgivande isolering och öka risken att det börjar brinna”, skriver If.
If konstaterar att eldning i kaminer varje vinter orsakar många bränder, och den mest utsatta perioden är december till februari.
– Allt fler väljer att installera braskamin i huset. Förutom att det är en dekorativ möbel som ger ökad trivsel, så kan den också vara en effektiv och ekonomiskt gynnsam värmekälla så här års, säger Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If, i en kommentar.
Enligt If bör man elda högst 3 kg ved per timme.
— Man ska ha koll på skorstenen och inte elda på för hårt. En god tumregel att aldrig elda mer än 3 kg ved per timme och inte längre än 3–4 timmar. Låt alltid eldstaden vila lika länge som du eldat innan du börjar elda igen. Elda alltid med torr ved som lagrats torrt och luftigt i minst ett år. Följ alltid eldningsinstruktionerna för din eldstad. Om skorstenen blir för varm kan det börja brinna i intilliggande material. Var uppmärksam på signaler – kommer det tät, svart rök ur skorstenen är det för att man eldar för intensivt, säger Jenny Rudslätt.
Ett tecken på skorstensbrand, eller soteld, kan vara gnistor från skorstenen eller ett brummande ljud. Soteld uppkommer när sot och tjära i skorstenen börjar brinna och varje år inträffar flera hundra sådana bränder i Sverige.
– För att minska risken för soteld ska man alltid använda torr ved i lämplig storlek. Fuktig ved och sot kan orsaka rök som förvandlas till tjära som sätter sig i skorstenen. Lågor från öppna spisen kan få tjäran att antändas och fatta eld, vilket gör branden till ett faktum, säger Jenny Rudslätt.
If uppmanar den som misstänker soteld att genast stänga spjället och ringa 112.
– Skorstenseld är inte något man släcker själv. Att hälla vatten ner i röret kan vara direkt farligt på grund av den höga temperaturen i skorstenen. Brandkåren använder speciella släckningsmedel för att släcka skorstensbränder, understryker Jenny Rudslätt.
En annan vanlig brandorsak är slarv vid hantering av aska.
– Det är viktigt att tänka på säkerheten även efter brasan. Aska och sotrester ska hanteras på ett brandsäkert sätt. Lägg dem alltid i ett obrännbart kärl med ett tättslutande lock. Kärlet ska placeras på obrännbart underlag. Tänk på att askan kan innehålla glödrester flera dagar efter eldningen. Varje år orsakas bostadsbränder av att aska som inte slocknat helt, ställts på verandan eller altanen, säger Jenny Rudslätt.
Det här är några av Ifs tips för att elda säkert inomhus
- Använd alltid torr ved och anpassa veden till eldstaden.
- Använd aldrig kaminer som prydnadsbänk eller att ställa stearinljus eller annat brännbart på. Där kan bli ordentligt varmt under eldning och orsaka en brand.
- Se till att ha brandvarnare och handbrandsläckare för att vara beredd om olyckan är framme.