Skandia: Det kan ta 80 år innan vi får jämställda pensioner

• ”Vi har en lång väg kvar för att sluta pensionsgapet mellan män och kvinnor, och att arbeta så mycket heltid som möjligt är grunden för att få en bra pension”, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia som har tagit fram rapporten ”Lika arbete – olika pension 2021”.
Med nuvarande trend kan det dröja 80 år innan vi ser jämställda pensioner. Det konstaterar Skandia i dag i en ny rapport, ”Lika arbete – olika pension 2021”, om skillnaden mellan mäns och kvinnors pension.
Även om kvinnors och mäns inkomster har blivit mer jämställda över tid är pensionsgapet mellan kvinnor och män i dag drygt 30 procent. Skandias rapport visar att en del av pensionsgapet förklaras av familjebildning. Kvinnor jobbar deltid i större utsträckning än män efter föräldraledigheten och riskerar därmed att förlora tusentals kronor i pensionsinkomst, konstaterar Skandia.
Generellt tappar kvinnor i inkomst, befordras till chefer i mindre utsträckning och får högre sjukfrånvaro från arbetet efter att första barnet har fötts. Lägre löner och högre frånvaro på arbetsmarknaden bidrar till att kvinnors pensioner i snitt blir lägre än männens.
I rapporten undersöks utfallet för olika typfall. En kvinnlig gymnasielärare med ett barn som går ner till 85 procents arbetstid efter föräldraledigheten får till exempel 3 100 kronor mindre i pensionsinkomst per månad, jämfört med om hon skulle ha arbetat heltid.
– Även små löneskillnader idag leder till stora pensionsskillnader imorgon. Det är konsekvensen av ett arbetsliv som inte är helt jämställt. Vi har en lång väg kvar för att sluta pensionsgapet mellan män och kvinnor, och att arbeta så mycket heltid som möjligt är grunden för att få en bra pension, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
Deltidsarbete är vanligast bland kvinnor: Tre av tio kvinnor arbetar idag deltid, jämfört med en av tio män. Den näst vanligaste orsaken till deltidsarbete för kvinnor — förutom att inte lyckas få ett heltidsjobb — är vård av barn. Deltidsarbete leder till lägre inkomst, men ofta också en sämre löneutveckling fram till en återgång till heltidsarbete.
– Deltidsarbete är idag tre gånger så vanligt hos kvinnor vilket gör att de också löper en större risk att gå i denna pensionsfälla. Att gå ner i arbetstid för att ta hand om barn handlar såklart om större värden än de strikt ekonomiska. Men om någon går ner i arbetstid för att bättre lösa familjens livspussel behöver föräldrarna ta snacket om hur den ekonomiska biten kan lösas, säger Mattias Munter.
Enligt Skandia kan den ekonomiska effekten av att deltidsjobb för att ta hand om barnen kompenseras genom att komplettera med ett privat pensionssparande från året då första barnet föds och fram till pensionen,. För en kvinna med ett barn behövs i genomsnitt ett extra pensionssparande på 800 kronor i månaden. Vid exemplet med två barn handlar det om drygt 1 000 kronor i månaden för kvinnan och knappt 200 kronor mer i månaden om det istället är en man med två barn som går ner i arbetstid.
– För många kan det nog kännas tufft att behöva spara extra i samband med som ger en lägre inkomst. Det är därför klokt att prata om att den som fortsatt jobbar heltid kan kompensera sin partner för den pensionsförlust som deltidsarbete innebär. De som är gifta eller har registrerade partnerskap kan föra över sin premiepensionsrätt till den andra föräldern som har mindre inkomst. För sambos är alternativet bara ett extra pensionssparande, säger Mattias Munter.
Här är några av Skandias tips för jämställda pensioner
- Jobba så mycket heltid som möjligt.
- I samband med familjebildning, börja med att prata med din partner om hur ni vill fördela föräldradagar och om någon av er eventuellt ska gå ner i arbetstid efter föräldraledighetsperioden. Diskutera hur era val kommer att påverka er ekonomi. Kanske behöver den ena partnern kompenseras genom sparande eller överföring av premiepensionsrätt.
- Tjänstepension är viktigt. Se till att din arbetsgivare betalar in tjänstepension även under föräldraledighet.
Här kan du ta del av Skandias rapport.