Nu får FI utfärda föreskrifter om bolagens säkerhetsreserver
Regeringen har beslutat om en ny förordning som gäller från den 1 maj, som innebär att Finansinspektionen får meddela föreskrifter om säkerhetsreserver i försäkringsföretag och tjänstepensionsföretag.
Det kan låta oskyldigt men förändringen kan, åtminstone teoretiskt, innebära stora förändringar för försäkringsbranschen.
Förordningen publicerades under veckan i Svensk Författningssamling och innebär sammanfattningsvis att Finansinspektionen får meddela föreskrifter om verkställigheten i inkomstskattelagen om säkerhetsreserver i försäkringsföretag och tjänstepensionsföretag. Förordningen träder i kraft den 1 maj.
Enligt inkomstskattelagen är en säkerhetsreserv “… en reserv för att täcka sådana förluster i försäkringsrörelsen som beror på slumpmässiga eller i övrigt svårbedömda faktorer, till den del reserven inte överstiger vad som behövs för en tillfredsställande konsolidering.”
Fram till den 1 januari 2019 var säkerhetsreserven i skadeförsäkringsbolag en obeskattad reserv. Men nu finns ett lagkrav om att skadebolag med en säkerhetsreserv ska ta upp en andel av denna som en schablonintäkt. Schablonintäkten beräknas med utgångspunkt från statslåneräntan föregående år, dock lägst 0,5 procent av säkerhetsreserven. Lagändringen infördes enligt regeringen för att likställa beskattningen av säkerhetsreserver med periodiseringsfonder.
FI har hittills inte på egen hand kunna utfärda föreskrifter som berör storleken på säkerhetsreserven. I flera skadeförsäkringsbolag är säkerhetsreserven mycket omfattande. Afa Sjukförsäkring har exempelvis över 30 miljarder kronor och PRI Pensionsgaranti över 20 miljarder kronor i säkerhetsreserv. Även livbolag har omfattande säkerhetsreserver.
Den nya förordningen ger nu FI möjlighet att utfärda föreskrifter som begränsar försäkringsföretagens möjligheter att bygga upp stora säkerhetsreserver som överstiger behoven för vad som kan betraktas som en tillfredsställande konsolidering.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av regeringens förordning.