PRI:s VD: FI:s beslut påverkar inte våra kundföretag
PRI har ännu inte tagit ställning till om man ska överklaga Finansinspektionens beslut om kapitaltillägg. VD Jonas Jonsson säger dock till Sak & Liv att FI:s beslut inte kommer att få några direkta konsekvenser för PRI:s kunder.
På onsdagen meddelade Finansinspektionen att styrelsen fattat beslut om kapitaltillägg som innebär en utökning av solvenskapitalkravet för PRI Pensionsgaranti med 6,3 miljarder kronor, vilket motsvarar mer än en fördubbling av det hittillsvarande kapitalkravet.
FI:s beslut fattades mot bakgrund av att riskprofilen för bolaget avviker kraftigt från de förutsättningar som ligger till grund för standardmodellen, som hittills använts för att räkna fram PRI:s kapitalkrav. PRI har nu tre veckor på sig att fatta beslut om man kommer att överklaga FI:s beslut.
PRI:s VD Jonas Jonsson säger till Sak & Liv att man ännu inte har tagit ställning till om man ska överklaga.
— Även om vi har haft en dialog med FI under handläggning så fick vi en hel del nytt material i och med beslutet. Vi har inte gått igenom allt än, så vi kan i dagsläget inte säga i dag hur vi kommer att göra.
Av FI:s beslut framgår att ni har haft väldigt olika syn på riskbedömningen av PRI. Hur kommer det sig att ni tycker så olika om er riskprofil?
— Finansinspektionen har ju använt sig av en egenutvecklad skademodell. Vi är helt eniga om att standardmodellen inte är riktigt lämpligt för våra risker och vi har hela tiden använt oss av andra mått internt. Det är klart att vi har haft olika åsikter om hur FI:s skademodell har tagits fram, det har varit en lång diskussion. Men det är ingen enkel sak att skapa en skademodell som speglar vår riskprofil.
Vilka konsekvenser får FI:s beslut i praktiken för er del?
— Vi är ett väldigt solitt bolag, ingenting i FIs beslut har påverkat detta. Det är inte heller något som påverkar våra kunder, utan man kan väl snarare se det som en teoretisk-praktisk konsekvens som för vår del handlar om vilka modeller och nyckeltal som vi ska använda oss av när vi tar fram rapporter. Man kanske mer kan se det som en diskussion aktuarier emellan. Inget av detta påverkar oss egentligen i vardagen; vi ser inte att det får någon betydelse för vilka risker vi kan ta i verksamheten eller för hur våra placeringar ser ut, säger Jonas Jonsson till Sak & Liv.