Shekarabi kan komma att göra pensionsavgifterna till en valfråga
För omväxlings skull — allt sedan pensionsöverenskommelsen om det nuvarande allmänna pensionssystemet — tycks det som om pensionerna kan komma att bli en av de heta frågorna i nästa års valrörelse. På tisdagen bjöd socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi in till ett pressmöte där han lyfte fram frågan om höjda pensionsavgifter som en möjlig valfråga.
Allt sedan den partiöverskridande överenskommelsen på 1990-talet om det nuvarande pensionssystemet har de allmänna pensionerna varit en relativt död företeelse som politisk fråga betraktat. Visst har det förekommit olika åsikter om vissa förändringar, men det mesta har hanterats i relativ tysthet i Pensionsgruppen. Fram tills nu.
Den senaste mandatperioden har flera olika partier tagit fasta på den politiska sprängkraft som ligger i att utlova bättre pensioner än sina politiska motståndare.
Ett av de partierna är Sverigedemokraterna, som har profilerat sig med förslag om att höja bostadstillägget och garantipensionen.
Ett annat är Socialdemokraterna där socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har arbetat hårt för att profilera sitt parti som det som vill ge högre allmän pension än andra.
På tisdagen bjöd Ardalan Shekarabi till och med in till en presskonferens i riksdagen för att berätta att han var intresserad av att göra höjda pensionsavgifter till en valfråga, om det inte går att komma överens om frågan i Pensionsgruppen. Vad det handlar om är frågan om att ”återställa” pensionsavgiften till den ”ursprungliga” nivån 18,5 procent — istället för de 17,21 procenten som det blev i slutändan vid lanseringen av det nya pensionssystemet.
— Jag skulle gärna se att vi löser det under mandatperioden. Men jag hör mer negativa signaler från de borgerliga nu, sade bland annat Ardalan Shekarabi enligt ett referat av TT från pressträffen.
I Pensionsgruppen tycks det råda enighet om att pensionärernas inkomster ska höjas. Dock tycks det som om i varje fall Moderaterna skulle föredra en skattesänkning framför en avgiftshöjning.
— Det tar decennier innan höjningarna får genomslag. Det hjälper inte dagens fattigpensionärer. Det andra är att det gynnar höginkomsttagare, säger Maria Malmer Stenegard som företräder Moderaterna i Pensionsgruppen, till TT.
Med andra ord tycks det råda oenighet om avgiftshöjningarna — vilket kan tala för att frågan om nivån på de allmänna pensionerna fortsätter att vara en het kandidat till profilfråga inför stundande val nästa år.
En liten förövning inför valrörelsen kan också sägas vara ett Twittermeddelande från Ardalan Shekarabi i april i år då han skrev:
”Vårt arbete för att höja svenska medborgares pensioner verkar provocera delar av högern. Frågan som måste ställas är: varför vill ni inte höja pensionerna? Är ni nöjda med att genomsnittspensionen för svenska kvinnor är 11 800 kr (innan skatt alltså). Den frågan förtjänar svar.”
Tidigare har det också uppmärksammats att Shekarabi på egen hand beställt en utredning om höjda pensionsavgifter. Detta har kritiserats av hans politiska motståndare dels för att utredningsinitiativet inte diskuterats i Pensionsgruppen, dels för att en PR-byrå med band till socialdemokraterna ska stå för utredandet.