If: Mopedskadorna har ökat med 91 procent på två år
Antalet anmälningar om mopedskador har stigit dramatiskt de senaste åren, rapporterar If. Mellan 2018 och 2020 ökade antalet skador på mopeder som rapporterades till If med 91 procent.
Varje år sker omkring 2 000 skador bland mopedister. Enligt polisrapporterade olyckor har i genomsnitt fem mopedister avlidit per år de senaste fem åren.
Även antalet anmälningar om skador på mopeder som rapporteras till If har ökat. Mellan 2018 och 2020 var ökningen nästan 91 procent. Detta hänger framförallt samman med att antalet försäkrade mopeder har ökat kraftigt. Antalet registrerade mopeder i trafik har ökat med 39 procent de senaste tio åren.
Bland EU-mopederna återfinns även mopedbilar som mer än tredubblats i antal på tio år. Mopedbilar är väldigt populära bland yngre.
Det senaste året har förmodligen många köpt moped för att slippa trängas i kollektivtrafiken under pandemin.
Dock har risken för att råka ut för en olycka minskat något sedan 2018, enligt Ifs statistik.
– Fler mopeder på vägarna innebär också fler anmälda skador men vår statistik visar samtidigt att risken för att råka ut för en olycka har minskat något, vilket kan bero på att vi får fler personer med mopedkörkort ute i trafiken, som trots allt fått en utbildning och är bättre förberedda för dagens trafikmiljö, säger Johan Granholm, motorexpert på If, i en kommentar.
De flesta olyckorna med mopeder inblandade inträffar i städer. I stan kan bilister ha svårt att upptäcka mopedförare och därför är det viktigt att placera sig i bilistens synfält och försöka förstå vad bilförarens tänker.
– För den mopedförare som kör i stan så är det viktigt att söka ögonkontakt och att alltid vara beredd på att bromsa eller väja. Bilförare kan även ha svårt att upptäcka en moped som kommer körande bakifrån. Det är extra farligt vid omkörning och vid vänstersväng så var extra vaksam vid dessa trafiksituationer, säger Johan Granholm.
Det här är några av Ifs tips för den som kör moped:
- Se till att ha rätt trafikutbildning.
- Se över mopedens skick – kontrollera att belysning och bromsar fungerar.
- Använd alltid en godkänd hjälm.
- Kör aldrig med alkohol i kroppen.
- Kör endast laglig moped som inte är trimmad.