S-rapporten rör även k-försäkring och sjukvårdsförsäkring
I veckan presenterade Socialdemokraterna förslag på höjd skatt för sparande på investeringssparkonto, ISK, över ett visst belopp. Förslaget har väckt stor uppmärksamhet. Men något som inte har uppmärksammats är att det i rapporten även finns förslag i rapporten som påverkar försäkringsbranschen, genom att begränsa sjukvårdsförsäkringar och se över regelverket för kapitalförsäkringar.
Det var den 29 maj som den socialdemokratiska arbetsgruppen för jämlikhet och rättvisa uppmärksammades, när arbetsgruppen med finansminister Magdalena Andersson i spetsen bland annat föreslog införandet av en ”miljonärsskatt”.
— En miljonärsskatt bör därför införas, som träffar de med stora förmögenheter men undantar bostäder och kombineras med ett tak, hette det bland annat i debattartikeln som var undertecknad av arbetsgruppens ledamöter; finansminister Magdalena Andersson som varit sammankallande i gruppen, kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall Bodil Hansson, den tidigare riksdagsledamoten Fredrik Olovsson (S), SSU-ordförande Philip Botström, samt LO:s chefsekonom Ola Pettersson. Här kan du ta del av debattartikeln (kan kräva inloggning på dn.se).
Senare i veckan stod det klart att den så kallade miljonärsskatten handlade om att höja skatten för sparandet på investeringssparkonto, ISK, för dem som har höga belopp. Exakt vilka belopp det skulle kunna handla om har inte fastställts. Arbetsgruppen har undersökt, via riksdagens utredningstjänst, vilken betydelse en gräns på 100 000 kronor eller 200 000 kronor skulle få. Magdalena Andersson har nämnt siffran 3 miljoner kronor i ett räkneexempel. Flera pensionsexperter kritiserade tankarna på att förändra beskattningen av ISK. Här kan du ta del av en artikel i Dagens Nyheter om tankarna på ändrad ISK-skatt och pensionsexperternas kritik (kan kräva inloggning på dn.se).
Nu ska det sägas att den rapport som arbetsgruppen har lagt fram ännu inte är officiell regeringspolitik eller ens officiell socialdemokratisk politik. Det handlar om en arbetsgrupp med uppdraget att ta fram tankar bland annat om hur jämlikheten kan öka i samhället. ”Detta är inte ett heltäckande politiskt program utan en underlagsrapport som utifrån dessa samhällsutmaningar pekar ut en möjlig riktning för en modern socialdemokratisk jämlikhetspolitik under det närmaste decenniet. Vad som sedermera blir partiets politik är upptill medlemmarna att besluta om”, heter det i förordet till rapporten.
Oavsett detta är det självklart så att rapporten kan få stor betydelse framöver när tankarna ska omvandlas till politik.
Något som hittills inte har fått så stor uppmärksamhet är att rapporten även tar upp flera förslag som kan få stor betydelse för den svenska försäkringsbranschen.
• Sjukvårdsförsäkringarna. Ett av de förslagen i arbetsgruppen är att en skyddslag i sjukvården ska införas för att förhindra privata vårdgivare att teckna avtal med både regioner och försäkringsbolag. ”Det kommer vara väsentligt att säkra upp tillgängligheten och kapaciteten inom den offentliga sjukvården för att verkligen kunna leverera vård i tid för alla som behöver det. Därför behövs ett starkare försvar av den universella sjukvården genom att privata särlösningar regleras och att resurserna till sjukvården ökar”, heter det i arbetsgruppens förslag.
• Kapitalförsäkringarna. Ett annat förslag är att reformera reglerna för kapitalförsäkringar, underförstått se över möjligheten att införa ett beloppstak även för k-försäkring. Detta förslag kan synas logiskt om man inför ett tak för sparande på ISK. Så här skriver arbetsgruppen i sin rapport. ”Investeringssparkonto (ISK) ISK ska begränsas kraftigt. Samtidigt behöver reglerna för kapitalförsäkringar reformeras.”
• De allmänna pensionerna. När det gäller de allmänna pensionerna talar arbetsgruppen om att höja pensionsavgifterna, höja garantipensionen och dessutom öka det så kallade respektavståndet mellan pensionerna för dem som har arbetat och dem som inte har arbetat. ”Det är en viktig jämlikhetsfråga att det allmänna pensionssystemet ger en rimlig pensionsnivå i sig självt. Tjänstepensionen ska vara det lilla extra – inte en nödvändighet för att klara försörjningen”, heter det bland annat i rapporten.
Återigen: Detta är förslag från en arbetsgrupp, inte officiell regeringspolitik. Det innebär inte att det inte kan bli regeringspolitik framöver. Men det är en lång väg från förslag till lagstiftning.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av underlagsrapporten.