Märk för livet! Trygg-Hansa lanserar barntatueringar om HLR
Nu under sommaren lanserar Trygg-Hansa initiativet Märk för livet med barntatueringar på populära badplatser i Sverige — för att få fler vuxna svenskar att gå en utbildning i hur man räddar livet på ett barn genom hjärt- och lungräddning, HLR. Initiativet lanseras mot bakgrund av att sex av tio vuxna svenskar inte vet säkert hur man korrekt utför HLR på barn.
Trygg-Hansas barntatueringarna är ”gnuggisar” som illustrerar instruktionerna i fyra livsviktiga steg i HLR på barn: rädda, blås in, gör bröstkompressioner och larma.
Avsikten är att tatueringarna ska delas ut av simlärare vid Svenska Livräddningssällskapets sommarsimskola, där normalt 30 000 barn per år deltar.
Dessutom finns tatueringarna att hämta vid tio populära badplatser runt om i Sverige, tillsammans med information om HLR på barn vid vatten.
Det här är de tio badplatser där det blir möjligt att hämta HLR-tatueringarna:
- Tantobadet, Stockholm
- Askimsbadet, Göteborg
- Skanör havsbad, Vellinge
- Bettnesands havsbad, Umeå
- Tofta, Gotland
- Lögastrand, Västerås
- Piteå havsbad, Piteå
- Lysekil hamn, Lysekil
- Lyssnaängsbadet, Uppsala
- Kalmarsundsbadet, Kalmar
Statistiken visar att drunkning är den vanligaste dödsolyckan i Sverige bland barn i åldern 1—6 år. Enligt en ny studie från Karolinska institutet är också antalet drunkningstillbud varje år är ungefär fyra gånger fler än vad statistiken tidigare har visat. I Sverige är varje år cirka 400 personer med om ett allvarligt drunkningstillbud, varav ungefär hälften omkommer.
_ Att rädda livet på ett barn skiljer sig från att rädda en vuxen. För att göra alla vuxna uppmärksamma på vikten av att ha rätt kunskaper i HLR lanserar vi nu initiativet Märk för livet. Att utföra HLR kräver praktisk kunskap och regelbunden övning, teoretiska kunskaper är långt ifrån tillräckligt för att veta hur man ska agera och ingripa om det värsta inträffar vid en badplats i sommar, säger Alexandra Björnsson, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.
Mindre än hälften — 45 procent — av vuxna svenskar har någon gång gått en utbildning i HLR på barn. Av dessa uppger 39 procent att det var mer än fem år sedan de senast gick en utbildning.
– Det är viktigt att repetera för att hålla kunskapen färsk, helst en gång om året, eftersom de som övar praktiskt har närmare till att agera om något väl händer eftersom kunskapen då satt sig i muskelminnet. Steget till att gå en kurs ska vara lågt och det finns både bra fysiska och digitala utbildningar som du kan gå hemifrån själv eller allra helst tillsammans med släktingar, vänner och kollegor, säger Alexandra Björnsson.