Därför underkände hovrätten tingsrättsdomen i Allra-målet

• Allra hade sitt kontor vid Sveavägen centralt i Stockholm. Nu har bolaget plockat ned skylten och de ansvariga i ledningen har dömts till långa fängelsestraff.
Svea hovrätt underkänner i sin dom helt Stockholms tingsrätts dom i Allra-målet. De fyra åtalade friades av tingsrätten i domen den 31 januari förra året. Nu har de istället fått fängelsestraff på mellan fyra och sex år. De dömda ska dessutom betala 170 miljoner kronor i skadestånd till Pensionsmyndigheten. Till skillnad från tingsrätten menar hovrätten i sin dom att de omtalade affärerna med warranter i Oak Capital helt och hållet var en del av ett brottsligt upplägg och därmed saknar legitimt syfte.
På grund av flyktfara häktas nu Alexander Ernstberger, David Persson Rothman och Olle Markusson i väntan på att domen ska vinna laga kraft. Den fjärde åtalade Johan Bergsgård häktas inte men får reseförbud.
Även om försvaret nu skulle välja att överklaga Svea hovrätts dom till Högsta domstolen, är det inte särskilt troligt att HD beviljar prövningstillstånd med tanke på att de knappast innehåller något som kan anses ha prejudicerande betydelse. De fällande domarna i det snarlika Falcon Funds-målet överklagades till HD men inget prövningstillstånd beviljades.
När domen lämnades ut i hovrätten klockan 10 i dag var det bara Sak & Livs utsände — det vill säga undertecknad — och den åtalade Johan Bergsgård som var där för att hämta den 88-sidiga domen på papper. Johan Bergsgård sade då att han inte ännu visste om han skulle överklaga domen — i hans fall fyra års fängelse för trolöshet mot huvudman och ett skadestånd som ska betalas solidariskt tillsammans med övriga tre åtalade till Pensionsmyndigheten.
— Även efter den friande domen i tingsrätten har det varit tufft. Det går inte att få något jobb och det har varit tungt att ha det här åtalet hängande över sig. Jag var övertygad om att det även skulle bli friande domar i hovrätten, så självklart är jag mycket besviken, sade Johan Bergsgård till Sak & Liv när han tagit del domen.
Allras VD Alexander Ernstberger döms alltså i hovrätten till sex års fängelse för trolöshet mot huvudman och grovt mutbrott. Han får dessutom näringsförbud i tio år från den 21 augusti i år. Hans närmaste man under Allra-åren, David Persson Rothman döms till fem års fängelse för grovt häleri, grovt penninghäleri och grovt mutbrott. Även han får näringsförbud i tio år. Olle Markusson döms till fem års fängelse för grovt bokföringsbrott, grov bestickning och medhjälp till trolöshet mot huvudman. Han döms också till tio års näringsförbud. Dessa tre åtalade häktas alltså tills domen vunnit laga kraft.
Lika bedrövad som åklagare Thomas Hertz var efter den friande domen i tingsrätten, lika glad är han i dag över de fällande domarna.
Det kan kanske synas lite märkligt att tingsrätten och hovrätten i sina domar har kommit fram till helt olika slutsatser, när de har haft samma bevismaterial att utgå ifrån. Hovrätten konstaterar i sin dom att motiven för warrantaffärerna — som gav Oak Capital en vinst på 170 miljoner kronor — var del av en brottsplan och därmed inte hade något legitimt syfte. Det är denna bedömning i hovrätten som gör att hovrätten kommer till en helt annan slutsats än tingsrätten. Därmed får frågorna om arvode och marknadspraxis — som spelade stor roll i tingsrätten — inte någon nämnvärd betydelse för hovrätten.
När den friande domen i tingsrätten kom i januari 2020 hävdes den kvarstad av de åtalades tillgångar som tingsrätten tidigare hade beslutat om.
De tillgångarna har de nu dömda haft god tid på sig att gömma undan sedan dess. Frågan är därmed om de fyra dömda verkligen i dag har tillgångar för att kunna klara av att betala skadeståndet till Pensionsmyndigheten på 170 miljoner kronor.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv premium ta del av hovrättens dom.