Testa hybridkontoret! Ifs bästa tips för arbetet efter pandemin
Många anställda ska återgår nu till kontorsarbete, efter att ha arbetat hemifrån under större delen av pandemin. If påpekar att det finns en del att tänka på för att allt ska fungera smidigt — och rekommenderar ”hybridkontoret” som en nyckel till en hälsosam arbetsplats.
Pandemin har varit en utmaning för många arbetsplatser. Upplevelserna har varit delade för dem som har arbetat hemifrån. Enligt en undersökning tidigare i år från If upplevde fyra av tio svenskar att hälsan påverkats negativt under pandemin.
Inom kort, den 29 september, hävs i princip alla restriktioner som har rått under pandemin. Många arbetsplatser planerar att återgå till ett mer normalt läge, efter att många tidigare har arbetat hemifrån större delen av tiden.
Men If påpekar att det snarare handlar om en ny förändring än om en återgång till det gamla.
– Det finns flera utmaningar att hantera, säger Kristina Ström Olsson, nordisk hälsostrateg på If.
— En är hur man som ledare trots avståndet kan vara närvarande och snabbt hjälpa de medarbetare som behöver det. En annan hur man kan se till att återgången till kontoret blir något positivt och inte upplevs som ett tvång till ännu en oönskad förändring.
If påpekar att människor har olika behov för att må bra och prestera väl. Ett och ett halvt år med arbete hemifrån är en lång tid och återgången till kontoret kommer troligen att upplevas olika.
– Det kan vara av stort värde att vara flexibel i den mån det är möjligt och se till individens behov när återgången planeras, allt för att inte förvärra en redan pressad situation, säger Kristina Ström Olsson.
En indikation på hur människor berörs av förändringarna är vad som hände i våras när flera internationella företag aviserade att alla skulle tillbaka till kontoret efter sommarsemestern. Många reagerade negativt och flera medarbetare hotade att säga upp sig. Pandemin har bidragit till att många medarbetare nu upplever fördelar med distansarbete och vill gärna fortsätta att ha den möjligheten.
– Att vara lyhörd och ta medarbetarna på allvar i denna förändring oavsett vilka möjligheter som finns att tillgå är ett sätt att visa omtanke och det lönar sig oftast.
Enligt If kan ett sätt att skapa en långsiktigt hållbar arbetsvardag efter pandemin vara att successivt övergå till en arbetsvardag där medarbetare är på kontoret vissa dagar och arbetar hemifrån andra – ”hybridkontoret”. If menar att hybridarbete erbjuder en mjuk övergång mellan det gamla och nya normala, och att förändringen till hybridkontor — med de lärdomar och insikter som dragits under pandemin — kan fungera riktigt bra hos många företag.
Det här är några av Ifs tips till arbetsledare för att underlätta återgången till kontoret:
- Var tydlig! Vid arbete delvis hemifrån och delvis på kontoret är det viktigt att medarbetarna vet vad som förväntas av dem, annars kan situationen lätt bli en grogrund för stress.
- Alla ska med! Se till att inkludera alla medarbetare i dialogen under hybridmöten, även när en del deltar på plats och andra hemifrån. Alla ska få en möjlighet att synas och höras.
- Håll dialogen igång! Prioritera regelbundna medarbetarsamtal. Lägg en flexibel plan tillsammans för arbetssätt, förväntningar och arbetstider. Vad får respektive medarbetare att må bra och utvecklas?