”Branschen kan bidra ännu mer kring hållbara investeringar”
Det finns en stor potential för försäkringsbranschen att kunna bidra ännu mer till omställningen i framtiden när det gäller ansvarsfulla och hållbara investeringar. Det är en av slutsatserna i den rapport från Svensk Försäkring som presenterades på torsdagen i samband med ett seminarium.
Vid seminariet deltog finansmarknadsminister Åsa Lindhagen, Folksams VD och koncernchef Ylva Wessén, SPP:s VD Staffan Hansén och Magnus Emfel som är chefsekonom vid WWF.
Rapporten ”Ansvarsfulla och hållbara investeringar – så bidrar försäkrings- och tjänstepensionsföretagen” har skrivits av Sara Bergström, senior ekonom på Svensk Försäkring. En av slutsatserna i rapporten är att mycket görs i dag i försäkringsbranschen när det gäller hållbara investeringar, men att det också finns en stor potential för branschens företag att bidra ännu mer till omställningen i framtiden.
Det här är några av tankarna i rapporten om hur försäkringsbranschen kan bidra i högre utsträckning när det gäller hållbara investeringar:
• Låt staten vara med och dela risken! I rapporten pekas på att det i vissa fall kan vara värdefullt om staten kan gå in och lyfta bort en del av risken från de privata investerarna genom någon form av statlig riskdelning när det gäller vissa riskfyllda investeringar.
• Ta bort hinder för långsiktiga investeringar! Enligt rapporten bör den aktuella Solvens II-översynen fokusera på att ta bort hinder för långsiktiga investeringar som finns i det nuvarande regelverket, i stället för att införa ytterligare regler som riskerar att leda till en ökning av kapitalkravet.
• Mer kundvänlig information! I rapporten lyfts det fram att försäkrings- och tjänstepensionsföretagen visserligen i grunden är positiva till nya lagregler om finansiella företags informationsplikt, men samtidigt menar att reglerna inte är så kundvänliga som branschen hoppats på.
• Rapportera mer om företagens hållbarhet! Det är angeläget att näringslivets rapportering av hållbarhetsinformation både ökar och förbättras, heter det i rapporten.
Här kan du ta del av rapporten från Svensk Försäkring.